Mennyibe kerül a rövidebb ideig érvényes jogosítvány? Mutatjuk!

 

Kissé összekuszálták 2017-től a vezetői engedély érvényességét, ugyanis már nem az orvosi vizsgálat, hanem a születésnap határozza meg, hogy mikor jár le a jogosítványunk! Ön sem érti? Mi sem értettük elsőre...

Meglepő változással szembesültek azok, akik idén év elején újították meg jogosítványukat, míg eddig az orvosi vizsgálat, egészen pontosan az igazolás kiállításának napja határozta meg, hogy meddig lesz érvényes a jogosítvány, mostantól az egyszerűség kedvéért minden friss, illetve megújított jogosítvány a delikvens születésnapján jár le, de amennyiben valaki egy héttel a születésnapja előtt újítja meg jogosítványát, akkor egy hét híján egy évet el is veszít jogosítványa érvényességéből. Életkor, illetve egészségi állapot függvénye, hogy mennyi időre kaphatunk hosszabbítást, 50 éves korunkig akár 10, felette már csak 5, 60 felett 3, míg 70 felett csupán 2 évre szólhat a jogosítvány hosszabbítása. De ugyebár az a 70 év feletti, aki egy héttel születésnapja előtt újít, az ugyanúgy csak „két születésnapnyi”, jelen esetben 53 hétnyi hosszabbítást kap, mint az, aki akár a születésnapja utáni napon, így valóban két évig, kétszer annyi ideig élvezheti jogosítványát. Kivétel, hogy a 2 évnél rövidebb egészségügyi alkalmasság esetén továbbra sem a születési dátumhoz kötik a jogosítvány érvényességét.

Mibe kerül?

Tavalyi újítás, hogy az első jogosítvány kiállítása ingyenes, a hosszabbításkor kiadott új plasztikkártyáért azonban 4000, illetve 62 éves kor felett már csak 2300 forint fizetendő. Nincs ingyen az orvosi vizsgálat sem, az 50 éves kor alattiak 7200 forintot kell fizessenek, az 50-60 év közöttiek 4800, a 60-70 közöttiek 2500, míg a 70 év felettiek 1700 forintot. 2015 óta az alvászavart is figyelik az orvosi vizsgálaton, aki gyanús, az hónapokig tartó részletes vizsgálatra számíthat. Ajánlott tehát nem az utolsó pillanatra hagyni a jogosítvány megújítását, a legjobban akkor járunk, ha nem sokkal szülinapunk után megyünk orvoshoz, majd remélhetőleg mihamarabb az okmányirodába, jogosítványunk úgyis csak addig a napig fog élni.

Forrás : csepel.info

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!