Mutatjuk mik ezek!

A fejlettebb országok orvosszakmai szervezetei nem csak nem javasolják, de sok helyen már be is tiltották a borax-glicerint, hiszen komoly mellékhatásai lehetnek, amire hazánkban is volt már példa – mondta dr. Zacher Gábor toxikológus.

Az orvostudomány folyamatosan változik, korszerűbbé válik: egyre hatékonyabb gyógyszerek kerülnek a piacra. A borax-glicerin régen számított korszerű szernekt, de a XXI. századi orvoslás meghaladta. A világ jelentős orvostudományi szaklapjai már rég nem említik a javasolt terápiák között. A bórsav enyhe gombaellenes hatása mellett ugyanis komoly károsító hatása van igen mérgező, előfordul, hogy súlyos mellékhatásokat, de volt már, hogy görcsöt, kómát is okoott.

Erről már itthon szakmai berkekben is esett szó. Két éve egy magyar gyermekgyógyászati kongresszuson értekeztek egy hazai esetről, amikor egy csecsemő életveszélyes állapotban, epilepszia-szerű görcsökkel került a kórházba, aminek eredetét csak dr. Zacher Gábor toxikológus segítségével tudták kideríteni. A szülők szájpenész miatt kezelték a gyermeket néhány héten keresztül borax-glicerinnel, így sajnos bórsavmérgezés alakult ki.

Dr. Zacher Gábor kijelentette, hogy külföldön az ilyen tartalmú gyógyszereket rég nem használják, nem véletlenül. - Egy-két használat nem fog problémát okozni, főleg, ha kellő óvatossággal, kellően szétkenve, nem tocsogósan ecsetelik a szájpenészt, hogy ne jusson be sok a szervezetbe. A tartósabb, hosszabb távú használatától mindenkit óva intenék, hiszen komoly mellékhatások, például görcskészség fokozódása is jelentkezhet. Szerencsére ilyennel ritkán találkoztam - mondta dr. Zacher Gábor, aki szerint a borax-glicerin használata több mint megkérdőjelezhető, és ideje a régi szokásokon változtatni.

Mára a szájpenész kezelésére borax-glicerin helyett a nystatinos ecsetelés javasolt. Ez nem szívódik fel a bélrendszerből, csak helyileg hat, így nyugodtan lenyelhető. A kezelést kb. 1-2 hétig kell folytatni, illetve a szájpenész eltűnése után még két napig. Ha a nystatin-kezelés kudarcot vall, gombaellenes gyógyszer javasolt, aminek hatékonysága közel 100 százalékos. Ez felszívódik a bélrendszerből felszívódik, okozhat haspuffadást, hányingert, hasmenést, alkalmazása kizárólag orvosi javaslatra történhet. Fontos az eszközök sterilizálása, szükség esetén az anyai mell kezelése is, hogy a visszafertőződést megelőzzük.

Mi az a szájpenész?

A szájpenész tápszeres babáknál gyakrabban alakul ki, tipikusan csecsemőkorban jelentkezik, de később is előfordulhat, főleg antibiotikum vagy asztmás betegeknél belélegezhető szteroid használata esetén. Ha súlyos és gyakran visszatérő szájpenész alakul ki bármely életkorban, immunhiányos betegségre, akár AIDS-re is gondolni kell. A szájpenész leggyakrabban fehéres plakkok, foltok formájában jelentkezik a szájnyálkahártyán, nyelven, szájpadláson, de erre utaló jel, ha az ajak mindkét széle, zuga gyulladt, fájdalmas, berepedezett, esetleg a nyelv felülete sima, piros, és fáj. A szájpenész „jóindulatú” betegség, legtöbbször tünetmentes, de evés, nyelés közben okozhat fájdalmat, vagy miatta megváltozhat az ízérzékelés.

forrás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!