Energiatakarékos ház, természetes anyagokból!


Na jó bevallom a házba azért nem terveztek fűtést mivel Észak Olaszországban épül, de ennek az épületnek annyira alacsony az energiaigénye, ha például Mátészalkán épülne akkor is a leghidegebb téli napon, mindössze napi pár száz forintból meleg lenne benne.

Az észak-olaszországi Brescia közelében, Brione városában gyönyörű a kilátás, de nem ezért járnak ide a helyi építészeti szakiskola diákjai, hanem azért, hogy megcsodálják a legmodernebb technológiával épülő szalmaházat.

A háznak lényegében két alapanyaga van: kő és összepréselt szalma! A tartóelemek fából készültek, maradva a megújuló alapanyagoknál.

    “A világ nagy részén évezredes hagyománya van a szalmának mind az építészetben, mind a mezőgazdaságban. Olaszországban viszont csak mostanában kezdtük el újra felfedezni ezt az a természetes anyagot”

– meséli az ökoház megálmodója, Nino Fanzoni, aki a Micheletti mérnökirodával közösen valósította meg a lakóházat.

A ház külső borítása mész, belülről azonban nyers agyag fedi a falakat.

    “A nagyméretű ablakok mind délre néznek, ezáltal olyan érzése lehet a lakóknak, hogy a téli napsütéses napokon az ablakok szimbolizálják a kályhát. Valódi fűtőtestre azonban egyáltalán nincs szükség. Nyáron viszont be kell árnyékolni az ablakokat, hogy a házban hűvös maradhasson.”

Egyébként a házban mindent a zöldnek terveznek, villamos áramot a napból, vizet a földből nyernek és úgy tájolták, hogy minél több természetes fény jusson falai közé

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!