Bevezetésük óta nem az történt mint amire számítottak.

 

2016 április 5. elindult Magyarországon a Védának nevezett komplex 365 fix és majdnem 200 további mobil kamerából álló autósokat figyelő 21. századi csodafegyver. A közel 15 milliárd forintból hadrendbe állított rendszer célja nyíltan az volt, hogy csökkentse a közúti baleset számát, mivel nem csak a gyorshajtást figyelik az új kamerák hanem a záróvonal átlépést, a leálló sáv használatát vagy a kötelező haladási irány be nem tartását. Mindez nagyon szép és nagyon jó és vártuk, hogy végre kevesebb balesetről kapunk hírt, főleg olyanról ami sérüléssel vagy halállal végződik, mivel közel 15 milliárdból biztosan nagy eredmények születnek.

De nem így lett!

Ha megnézzük a 2015-ös és a tavalyi adatokat rá kell jönnünk, hogy sajnos nem, hogy nem lett jobb, de még rosszabb statisztikákat látunk: 16 331-ről 16 506-ra növekedett a személyi sérüléssel járó balesetek száma, viszont a halálos kimenetelűeké 585-ről csökkent 556-ra.

Mondhatnánk legalább kevesebben haltak meg, de sajnos ennek a számnak a csökkenése nem a Védában hanem az autókban keresendő. Ugyanis Magyarországon annak ellenére, hogy viszonylag öreg az autópark, de fiatalabb mint az 2015-ben. Korábban már írtunk róla, hogy milyen látványos fejlődésen ment át az autók utas védelme.

Egy valamiben viszont parádézik a Véda, a büntetések kiszabásában! Másfélszeresére nőtt a kiszabott bírságok száma, 265 731 alkalommal büntettek bennünket. Sajnos nem árulták el, hogy ezek milyen számban tartalmaznak gyorshajtás miatti büntetéseket. Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy a Véda rendszer mindössze egy funkciója üzemel használhatóan, az pedig a sebesség mérés. A biztonsági öv használata, záróvonal átlépés, leállósáv használata, piros lámpás áthajtás, biztosítás és műszaki érvényességének vizsgálata, ezek mind olyan funkciók amelyekkel, magyarázták a rendszer árát, de nem működnek megfelelően...

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!