Valami elkezdődött!

Nem kérdés, hogy a dohányzásnak rettentő sok káros hatása van és mint anyagilag mint egészségügyileg károsítja azt aki rászokik. Ha ma találnák fel a dohányzást, akárcsak az alkoholt rögtön illegálisnak tartanák, de mivel évezredes hagyománya van mindkettőnek és nem beszélve arról mennyire nagy üzlet így maradhat, pláne úgy, hogy ezek jövedéki adójából az államok rengeteget keresnek arról nem is beszélve, hogy az ezektől megbetegedő emberek gyógyítása is milliárdos üzlet.

Viszont ahogy erősödik a fejlett országokban a dohányellenesség úgy szorul egyre hátrább a dohányzás is és az sem meglepő, hogy idővel jönnek olyan országok ahol árusításuk vagy egyenesen fogyasztásuk is illegálissá válik. Most egy európai ország megtette az első lépést!

Jövő évben életbelépő szigorítás miatt a Vatikánban Ferenc pápa betiltja dohánytermékek árusítását, az ok egyszerű és világos:

'A Szentszék nem támogathat olyan tevékenységet, amely károsítja az emberek egészségét'

- mondta csütörtökön Greg Burke szóvivő egy közleményben.

A szóvivő hivatkozott arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a dohányzás évente hétmillió ember halálát okozza a világon.

 

A tilalom nem fogja érinteni a Szent Péter tér bárki által szabadon látogatható térségére, és egyelőre nem terjed ki a nagyobb méretű szivarokra sem, aminek füstjét nem tüdőzik le. Egy 2015-ban Olaszországban megjelent könyv, a kiszivárogtatott vatikáni dokumentumokon alapuló Avarice szerint évi 10 millió euróval a cigarettaárusítás a második legjelentősebb bevételi forrás a Vatikán számára az adómentes benzin eladásából származó jövedelem után. (MTI)

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!