Az alkotmánybíróság döntött: törvényes!

Nem alkotmányellenes az állami szférában foglalkoztatottak nyugdíjának szüneteltetése – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) pár hónapja nyilvánosságra hozott határozatában.

Vagyis továbbra is törvényes, hogy a közalkalmazottak, kormánytisztviselők, köztisztviselők, bírák, ügyészek, igazságügyi alkalmazottak akik nyugdíjaskorúak, ám ennek ellenére tovább dolgoznak, nem kaphatnak egyszerre nyugdíjat és munkabért is.

2013. júliusában lépett életbe az a szabály, hogy a közszférában nem lehet egyszerre fizetést és nyugdíjat is kapni. A továbbfoglalkoztatottaknak munkaviszonyuk ideje alatt le kell mondaniuk öregségi nyugdíjukról.

Ezt támadta meg többek között az ombudsman, valamint több bíró, és érintett magánszemély. Szerintük ez egy korlátozás, ellentétes a tulajdonhoz való joggal, illetve a diszkrimináció tilalmával.

Az Ab a mostani döntésében arra hívta fel a figyelmet: miután a nyugdíj szüneteltetéséről van szó, nem pedig a nyugdíjjogosultság végleges elvesztéséről, ezért a jog lényege nem sérül. A korlátozás átmeneti jellegű, a nyugdíj folyósítása folytatódik, amikor az érintett személy elhagyja az állami foglalkoztatást.

A határozathoz a 15 tagú testületből Stumpf István alkotmánybíró fűzött különvéleményt. Szerinte meg kellett volna állapítani a vizsgált szabályozásnak a hátrányos megkülönböztetés tilalmába ütközését.

forrás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!