Több mint egy havi minimálbérre lehet a büntetés!

Riadó! 150 ezerre is büntethetnek, ha hétfőn autóba ülsz

150 ezres is lehet a bírság

Budapesten hétfő reggel 6 órától tilos olyan gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4, vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.

A fővárosi korlátozás – további intézkedésig – minden nap 6 órától 22 óráig tart. Területi hatálya nem terjed ki az M0 jelű elkerülő út Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint – Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében néhány más útszakaszra sem.

A szmoghelyzet romlásának elkerülése érdekében Tarlós István főpolgármester egyúttal arra kérte a lakosságot, hogy mérsékeljék, vagy lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjármű használatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést, mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, a szolgáltató és termelő üzemeket pedig arra, hogy csökkentsék porkibocsátásukat.

A budapesti szmogriadó riasztási fokozattáblában elrendelt gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, és annak megszegőivel szemben 150 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

Kisebb légmozgás, nehezebb légzés

Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a levegő magas szálló por tartalma miatt az arra érzékenyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek (köhögés, nehezebb légzés), panaszaik súlyosbodhatnak.

A meteorológiai szolgálat továbbra is arra figyelmeztet, hogy a hideg mellett többfelé lehet köd, amely tartósan is megmaradhat. Emellett az ország nagy részén szél sem várható, amely tisztíthatná a levegőt. Hétfőn is csak a Dunántúlon élénkülhet meg a légmozgás. Kedden lehetnek többfelé élénk, a Dunántúl északi felén erős széllökések.

Budapesten az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) éjjeli előrejelzése szerint vasárnap nem valószínű a levegő minőségének kedvező változása. Keddtől némi javulás várható ugyan, a hét közepén pedig tovább csökkenhet a levegő szennyezettsége, de a hét második felében megint nagyon magas szennyezőanyag-koncentrációk várhatók.

Soprontól Nyíregyházáig már majdnem másfél tucat településen vált veszélyesen szennyezetté a levegő. Több helyen szmogriadót rendeltek el. A budapestieket és a miskolciakat is arra kérik, lehetőleg ne használják autóikat.

Az ország nagy részén tovább nőtt a légszennyezettség, a magas szálló por tartalom miatt vasárnap már tizenhét település levegőjét minősítette veszélyesnek az Országos Közegészségügyi Központ (OKK).

Soprontól Nyíregyházáig veszélyes a levegő

Az OKK térképén vasárnap Budapest, Tököl, Dorog, Vác, Esztergom,  Győr, Sopron, Szeged, Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza, Oszlár, Miskolc, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Eger és Salgótarján szerepelt a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel. Emellett Mosonmagyaróvár, Szentgotthárd, Várpalota, Pécs levegőjét egészségtelennek minősítették.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Több helyen már szmogriadót kellett elrendelni

A hétvégén több helyen – a fővárosban, Miskolcon és Salgótarjánban – is elrendelték a szmogriadó valamely fokozatát. Miskolcon vasárnap reggel a polgármester, Kriza Ákos döntött a szmogriadóról, miután az automatikus mérőállomásokon a szálló por (PM10) koncentrációja túllépte a riasztási küszöbértéket. Budapesten Tarlós István főpolgármester szintén a szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el.

A miskolciakat arra kérik, hogy ne használják személyautójukat, főleg a dízelüzeműeket, utazzanak autóbusszal, villamossal, ha lehetséges, mérsékeljék a szén-, fa- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. A riasztási fokozat alatt tilos az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése, valamint bármilyen egyéb nyílt téri égetés. Ennek betartatására és fokozott ellenőrzésére a polgármester felhívta az önkormányzati rendészet figyelmét. A levegő szennyezettsége rendkívül magas, ezért a szabadban a sportolást, hosszabb tartózkodást szintén kerülje el mindenki, aki teheti.

Forrás : hirado.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!