Eddig a fertőző májgyulladásban már több ember is megbetegedett!

A hepatitis "A" vírustörzs által okozott fertőző májgyulladásban eddig 14 ember betegedett meg Rimóc községben az elmúlt pár napban - közölte a Nógrád Megyei Kormányhivatal csütörtökön az MTI-vel.

A komolyabb járvány megfékezésére a népegészségügyi szakemberek együttműködve, a rimóci önkormányzat munkatársaival, a helyi háziorvossal és védőnővel az év elején a községben helyszíni szemlét tartottak, amelynek célja további betegek felkutatása volt. Ennek során mintegy 250-en kaptak védőoltást, illetve megkezdődött a járvány elleni védekezési módok oktatása is – írták a közleményben.

A megfelelő személyi és környezeti higiénia betartása ugyanis jelentős mértékben csökkenti a fertőzés kockázatát. A fertőző májgyulladás lappangási ideje 2-8 hét – tette hozzá a kormányhivatal.

Forrás: hirado.hu

Hepatitis A
A Hepatitis A elterjedése a világban. Megbetegedési valószínűség: sötétvörös: magas; vörös:középmagas; sárga:közepes; szürke: alacsony
Hepatitis A vírus elektronmikroszkópos képe (negatív festés)

    Kórokozó: A Picornavírusok családjának Hepatovírus nemzetségébe tartozó Hepatitis A vírus (HAV).

    Tünetek: Gyakran kevés tünettel jár vagy teljesen tünetmentes, különösen a fiatalok körében. A fertőződés és a tünetek megjelenése között eltelt idő - azoknál, akiknél ezek kialakulnak - két és hat hét közé tehető. Amennyiben jelentkeznek tünetek, azok többnyire nyolc hétig fennállnak, és ezek között lehet: hányinger, hányás, hasmenés, sárgaság, láz, és alhasi fájdalom. Az emberek mintegy 10–15 százalékánál a tünetek ismételten jelentkeznek a fertőződést követő hat hónapon belül. Akut májelégtelenség ritka esetben előfordulhat, főként az idősek körében.

Forrás: wikipedia.hu

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!