Kísérteties felvételek készültek róla!

 

A Szovjetunió felbomlásával sok titkos létesítmény Oroszországon kívülre került és sokat ezek közül el is felejtettek. Ilyen ez az elhagyott szovjet hangár is a kazahsztáni sivatagban megtalálták az elfeledett és az idő vasfogának átadott hangárról félelmetes képek jelentek meg a világsajtóban.

Hihetetlen, hogy elfelejtették ezt a létesítményt ugyanis a híres bajkonuri űrrepülőtértől nem messze található, ahonnan többek között az első űrszondát, a Szputnyik-1-et és az első embert, Jurij Gagarint indították az űrbe.

A kazah területen levő orosz bázison két vizsgálati űrsikló állt, amelyet egykor a Buran-űrprogram keretében fejlesztettek ki. Az űrsiklók mellett az Energija nevű hordozórakétát is megtalálták a hangárban. A programot még a hidegháborús helyzet indokolta, ugyanis azzal a NASA Saturn V-vel akartak versenyezni, amivel az Apollo-misszió eljuthatott a Holdra.
Bázisból szellemhangár

A terveket állítólag még a KGB lopta el Amerikától, hogy a Kreml egy másolatot készíthessen róluk, de az USA is rettegve figyeltette a CIA-val a szovjet űrprojekt állását. A Burant sikeresen fellőtték, a programot a ’90-es elején mégis leállították, a többi űreszköz pedig majdnem kész állapotban maradt a kazah sivatagban.

Az űrközpontot Oroszország a mai napig bérli, közben minden az enyészeté lett. A 2000-es évek elején ráadásul két munkás is életét vesztette a romok között. Nézd meg képeken az elhagyott szovjet emlékeket!

femina.hu

★★★ KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ▼ KÖSZÖNJÜK!