Nézd meg képen a vörös karikát!

A folt megjelenése a betegség legegyértelműbb jele, ha látod, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Bár gyakrabban hallani az agyvelőgyulladás jelentette veszélyekről, a kullancsok kockázatainak tekintetében a Lyme-kór sem elhanyagolható, tekintve, hogy ellene még oltás sincs.

Súlyos tüneteket és szövődményeket viszont nagyon is okozhat, kezdve a kóros fáradékonysággal, az étvágycsökkenéssel és a görcsökkel, egészen az arcidegbénulásig, a szívizomgyulladásig, a krónikus ízületi fájdalmakig és az általános állapotromlásig.

 

Mi az a Lyme-folt?

Bár előbbi tünetek is jelzik a bajt, a Lyme-kór kialakulásának van egy viszonylag egyértelmű és csaknem minden kétséget kizáró jele, ez pedig az úgynevezett Lyme-folt megjelenése.

 

 

A kokárdaszerű folt jellemzően - de nem kizárólagosan - a csípés körül jelenik meg: a közbülső vörös csomó körül gyakran ép bőrfelület látszik, azon kívül azonban újra vörössé válik a bőr. A folt tehát körkörösen terjeszkedik, és bár általában nem fájdalmas, égő, viszkető érzés jelentkezhet. Széli részein lassan terjed, idővel azonban a 100 millimétert is elérheti. Nem feltétlenül jelenik meg mindig, és akár el is tűnhet, így nagyon fontos figyelni az egyéb tüneteket is.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!