Ilyen kellemetlen kérdésekre kell majd válaszolnia!

Ne lepődjön, meg ha a közeljövőben felkeresi a háziorvosát rengeteg kellemetlen kérdésre kell majd válaszolnia.

Az eddiginél többrétűbb egészségügyi adatgyűjtésre kötelezi a háziorvosokat egy új jogszabály, ami 2018 júliustól lép majd hatályba. Akkortól az elektronikus törzskartonon nem csak a beteg minden adata szerepel majd, de a rokonok betegségei is, és az orvosi kérdések mellett lényegében egy szociológiai kérdéssor is lesz majd, ami kitér a beteg munkaviszonyára, az életmódra (dohányzási, alkoholfogyasztási, étkezési szokások), hogy mennyire látja sötétnek a jövőjét, vagy hogy milyen korán kel reggel.

Szinte mindenféle dologra kifognak térni a magánéletünkkel kapcsolatban. Bense Tamás háziorvos ezzel indokolta meg a lapnak, hogy ez miért jó:

“Egy neurotikus nő tünetei­nek hátterében kiegyensúlyozatlan sze*uá*is élet is állhat, ami ezekből az adatokból kiderül. Ilyen esetben a probléma gyógyszeres kezelés nélkül is orvosolható. Ezeket a kérdéseket ellenben szóban is feltehetjük, ha azonban feltöltjük az adatokat a világhálóra, a páciens bezárkózhat, és lényeges információkat tarthat vissza.”

A kérdőívek többek közt olyan kérdéseket tartalmaznak majd, mint: Ébredés után mennyi idő múlva szívja el az első cigarettáját? Alkalmaz-e valamilyen fogamzásgátló módszert? Egyetért-e az állítással, hogy „Sosem fognak úgy alakulni a dolgok, ahogy én akarom”? Emellett a családi helyzetre, a káros, illetve a sz**uál*s szokásokra is kíváncsiak lesznek, például, hogy milyen rendszeresen csináljuk és kivel.

forrás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!