Januárig visszamenő kompenzációt kaphatnak a nyugdíjasok, mutatjuk mikor várható!

 

Novemberben érkezhet a januárig visszamenő nyugdíj kompenzáció!

Mivel a kormány köteles a nyugdíjakat összegét kompenzálni abban az esetben, ha az infláció magasabb lesz 1,6 százaléknál. Szakértők egybehangzó véleménye szerint az idei infláció meg fogja haladni a 2,5 százalékot, de merészebb becslések szerint akár 3 százalékra is kúszhat az inflálódás mértéke 2017-ben hazánkban. Ha ez bekövetkezik a kormány novemberi kifizetéssel januárig visszamenőleg kompenzálja a nyugdíjakat.

 

 

A polgári kormány 2010-ben azt az ígéretet tette, hogy évről évre megvédi a nyugdíjak reálértékét, vagyis megőrzi azok vásárlóerejét. Éppen ezért a kabinet a mindenkori nyugdíjemelést az adott évre tervezett inflációhoz, vagyis a várható árnövekedés mértékéhez igazítja” – közölték a Magyar Idők kérdésére a gazdasági tárcánál. Rögzítették: az utóbbi időszak történései alapján kijelenthető, hogy ez a számítási módszer előnyös az időskorúak számára.

Előnyös, hiszen több olyan év is volt, amikor a valós infláció elmaradt a tervezettől, s emiatt a nyugdíjak nagyobb arányban emelkedtek, mint ahogyan a pénz romlott. – A mögöttünk hagyott hat évben, vagyis 2011 és 2016 között az idősek juttatásai átlagosan több mint 23 százalékkal nőttek, az infláció viszont 12 százalék körül mozgott, vagyis a nyugdíjak vásárlóereje mintegy 10 százalékkal javult – mutattak rá a szakminisztériumban. “Ez egyben azt is jelenti – folytatták –, hogy a jogosultak ma nagyjából egyhavi nyugdíjjal több pénzből gazdálkodhatnak, mint a kormányváltáskor, vagyis a Fidesz–KDNP gyakorlatilag visszaadta azt az összeget, amit a szocialisták a 13. havi nyugdíj eltörlésével annak idején elvettek.”

Forrás: Hirado.hu

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!