Ez rosszul fog érinteni mindenkit...

Ennek a hírnek egyetlen gázzal fűtő sem fog örülni! Rossz hír, minden gázzal fűtő rosszul jár! A kéményseprésről szóló rendeletet módosítaná a kormány, bizonyos vélemények szerint akár több tízezer forintot is fizethetünk majd, az eddig ingyenes szolgáltatásért. A változás okát az jelentheti, hogy a kondenzációs kazánok elvezetésének ellenőrzése a gázszerelőkhöz kerülne.

A kémények ellenőrzési jogáról szóló kormányrendeletet állítólag módosítaná a Nemzetgazdasági Minisztérium, annak érdekében, hogy a jövőben a gázszerelők végezzék a lakossági kondenzációs rendszerű gázkazánok ellenőrzését, ami becslések szerint a hazai lakossági gázkazánok 40 százalékát teszik ki. Azaz a módosítás hatálybalépésétől nem a kéményseprők végzik el a kötelező vizsgálatokat, s a gázszerelők viszont valószínűleg nem fognak ingyen dolgozni, ami akár 20-30 ezer forintos költséget is jelenthet.Bizonyos üzleti körök éves szinten tízmilliárdos piachoz juthatnak, mivel napról-napra több ilyen rendszerű kazán kerül beüzemelésre, mivel tavaly július óta kizárólag csak kondenzációs kazánokat szabad beépíteni. Az Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke azt is elmondta, hogy parlamenti jóváhagyás sem szükséges a rendelet módosításához.Másik probléma is felmerül ezzel az új rendszerrel kapcsolatban, nagy valószínűség szerint a kéményseprők nincsenek olyan tudás birtokában, amivel ránézésből meg tudnák állapítani, hogy milyen kazánnal is van dolguk, melyik gyártó termékével áll szemben. Ahhoz is kellő érvényes tudás szükségeltetik, hogy a tulajdonos által felmutatott dokumentumban az adatok valósak e, egyeznek e a beépített gázkészülékkel. Leikauf Tibor, a Magyar Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke szerint a változtatás értelmetlen lenne és ellentétes az európai előírásokkal.

A kéményseprőpiacot átrendezte a 2013-ban bevezetett rezsicsökkentés, az ellenőrzési díjakat 4000 forintról 2000 forintra csökkentett ellenőrzési díj, kivéreztette a piaci szereplőket. Rövid időn belül sokuk megszűnt, mert a kormány úgy döntött, hogy a lakossági fogyasztóknál a katasztrófa-védelem fogja végezni az ellenőrzéseket, térítésmentesen, teljesen ingyenesen.
Forrás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!