Ha nem is tökéletes pontossággal, de nagy valószínűséggel előrejelezhető a baba szemszíne.

Kék szem

Egy 2008-as kutatás szerint a kék szem egy genetikai mutáció eredménye, ami 6-10 ezer évvel ezelőtt ment végbe. Minden ember, akinek kék a szeme, egy közös ősre vezethető vissza, aki ebben a korban élt és a barna szemszíne mutálódott. A kék szem előfordulása Európában, illetve és Amerika, Kanada és Ausztrália európai eredetű lakosságában a legnagyobb. Skandináviában 80%, Nagy-Britanniában 50% feletti ez az arány. A kék szem foltokban megtalálható Észak-Afrikában, Irán és Pakisztán és Kasmír területén is.

Tudtad? Maga a kék szín nem festékanyag révén jön létre, hanem a fény szóródásának eredménye. A fény hullámhosszával összemérhető méretű szórócentrumokon bekövetkező szórást nevezik Tyndall-jelenségnek. A szórt fényben a rövidebb hullámhosszú - azaz kék színű - komponensek intenzitása nagyobb.

Zöld szem

A tiszta zöld szemszín a legritkább a Földön, mindössze az emberek 2 százalékának zöld a szeme. Habár a zöld szemet sokan a kékhez gondolják közelebb állónak, valójában a barna szemnek egy kisebb pigmentációjú változata. A végleges szemszín általában hároméves korra alakul ki, de sok embernek még ez után is változik a szeme.

Barna szem
A barna szem előfordulásának aránya a legnagyobb a világon, ez tartalmazza a legtöbb melanint. A legelterjedtebb szemszín Ázsiában és Afrikában, míg a legritkábban Észak-Európában, illetve a Baltikumban fordul elő.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!