Tökéletes lesz az emésztésed, ha ezt betartod!

Joghurt, kávé, frissen préselt narancslé - sokan így képzelik el az ideális reggelit. Van azonban néhány olyan étel, amit kerülnöd kell éhgyomorra, ha nem szeretnél kellemetlen mellékhatásokat. Nézd meg, mit tanácsos fogyasztanod éhesen, és mit jobb kerülnöd!

Amit tilos:

- Kelt tésztából készült péksüti

Az élesztő irritálja a gyomorfalat, amely később kellemetlen feszüléshez, puffadáshoz vezet.

- Édesség

A cukor növeli az inzulintermelést, ami túl nagy megterhelés az épp 'ébredező' hasnyálmirigynek. Hosszabb távon ez a szokás cukorbetegséghez vezet.

- Joghurt és más savanyú tejtermékek

Ha éhgyomorra eszed, a gyomorsav szó szerint kivégzi az összes jótékony baktériumot a joghurtban, tehát gyakorlatilag nulla előnyös hatása lesz a fogyasztásának.

- Körte

A túl sok nyers rost irritálja a bélnyálkahártyát, márpedig a körtében ebből bőven van.

- Paradicsom

A paradicsomban lévő csersav és a gyomorsav találkozásából olyan maró hatású folyadék keletkezik, amely akár gyomorfekélyt is okozhat.

- Uborka

A nyers zöldségek reggeli fogyasztása puffadást, gyomorégést, túlzott gázképződést eredményez, a bennük lévő savaknak köszönhetően.

- Banán

Ha éhgyomorra eszed, a benne lévő magnézium túl gyorsan szívódik fel, ami megterheli a szívet.

- Fűszerek

Irritálják a gyomor nyálkahártyáját, túlzott savképződést váltanak ki, mindez pedig emeli a gyomor és a bélrendszer betegségeinek előfordulását.

- Hideg, szénsavas italok

Nehezebbé teszik az emésztést azzal, hogy irritálják a gyomrot és rontják annak vérellátását.

- Citrusfélék

Túl sok gyümölcssavat tartalmaznak, amelyek, alighogy a gyomorba érnek, máris gyomorégést okoznak, hosszútávon pedig akár fekély kialakulásában is ludasak lehetnek.

 

Amit szabad, sőt, ajánlott:

- Zab

Befedi a gyomor nyálkahártyát és megvédi a savtól, plusz rostot is tartalmaz, ami a koleszterinszint csökkentésében segít.

- Hajdina

Amellett, hogy fehérje-, vas- és vitaminforrásként szolgál, a tápcsatorna munkáját is serkenti.

- Kukoricadara

Eltávolítja a nehézfémekben lévő méreganyagokat és sókat, normalizálja a bélflórát és sokáig jóllakottság érzetet ad.

- Csíráztatott búza

Két evőkanálnyi búzacsíra a napi ajánlott E-vitamin mennyiség 15%-át és a folsav 10%-át tartalmazza és segíti a bélfunkciókat.

- Tojás

Egész napra csökkenti a bevitt kalória mennyiségét, mivel jóllakottság érzetet biztosít.

- Görögdinnye

A szervezetnek már a reggeli órákban megadja a megfelelő folyadék ellátottságot. Magas a likopin tartalma, amely az éleslátásban és a kifogástalan szívműködésben segédkezik.

- Kék áfonya

Ha huzamosabb ideig fogyasztasz reggelente kék áfonyát, javul az anyagcseréd, a memóriád és a vérnyomásod is.

- Élesztő nélküli teljes kiőrlésű kenyér

A szénhidrát és más jótékony hatású összetevők fontosak a szervezet számára, ezek bevitelére pedig a reggel a legalkalmasabb napszak.

- Magvak

A dió, mandula, mogyoró és más száraz magvak fogyasztása elősegíti a gyomorsav szinten tartását és javítja az emésztési folyamatokat.

- Méz

Felébreszti a szervezetet és jó pár órára energiával látja el. Javítja az agyműködést és emeli a szerotonin, vagyis a boldogsághormon szintjét.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!