Sokan nem tudják, hogy miért is most kell!

Ki ne imádná a karácsonyi felfokozott hangulatot, az ünnepek varázsát és ennek ékét, a gyönyörű karácsonyfát. Ám ennek a vége is eljön, vízkeresztkor lebontjuk az ünnepi díszekbe öltöztetett fát.

A karácsonyi ünneplések közepette jó érzés volt a a fenyő illatát érezni és gyönyörködni a karácsonyfában, élvezni a fenyő kellemes illatát. Azonban most, hogy beköszöntött 2018, és újra kezd minden visszatérni a normális kerékvágásba, egy kicsit már fölöslegesnek tűnhet. Ráadásul valószínűleg a földön már több tüske van, mint a fa alsóbb ágain. Bár lehet, hogy sokan már kidobták a fát, ám a hagyomány szerint vízkeresztkor illik megválni tőle, írja cikkében a Blikk.

Mikor is van vízkereszt, és mit is ünneplünk? Nálunk a vízkereszt január 6-ára esik, és ilyenkor ünnepeljük a napkeleti bölcsek érkezését a kis Jézushoz. A hagyomány a viktoriánus korszakban kezdődött, és úgy tartják, hogy ha hamarabb dobják ki a fát, az balszerencsét hoz, ha meg vízkereszt éjjelén még fent vannak a díszek, akkor egész évben így kell maradjon. Azonban a 19. századig február másodikáig, Gyertyaszentelő Boldogasszony napjáig megtartották a díszeket.

 
De miért is hozna balszerencsét? A régi hagyományok szerint január 6-a a karácsonyi ünnepkör utolsó napja. Azt hitték, hogy az örökzöldekben jó szellemek élnek, amelyek áldást hoznak rájuk. Ha azonban nem dobták ki azokat karácsony után, s adták őket vissza a természetnek, úgy abban az évben nem volt jó termés. Bár a mai világban a karácsony sokkal inkább a csillogásról, az ajándékokról és a vidámságról szól, sokan még ma is hisznek ebben.
 

Sok országban nem ekkor szedik le a díszeket, hisz mindenütt mások a hagyományok: Oroszországban például pont január 6-án ünneplik a karácsonyt. Ám nálunk január 6-án ünnepeljük vízkereszt napját. A keresztény hagyományok szerint Jézus december 25-én született, azonban a napkeleti bölcsek csak január 6-án érkeztek meg Betlehembe. Régen azt mesélték a gyermekeknek, hogy ha hamarabb leveszik a díszítést, a bölcsek nem találják meg az útjukat, ugyanis a fa tetején lévő csillag jelképezi a betlehemi csillagot. Bár több európai ország követi a hagyományokat, köztük a németek, a lengyelek, valamint a csehek, sokan az új év után leveszik a díszeket.

És mit csináljunk a megmaradt fenyővel? Ahelyett, hogy kidobnánk az utcára, az igazi fenyőket sok helyen – így például kertészetekben – begyűjtik, illetve újrahasznosítják.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!