Elsőként Hajdú-Bihar megyét érinti a változás! Az ország két vége felől haladnak Pest felé!

Decemberben az országgyűlés által elfogadott egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően fokozatosan megkezdődik az új ügyeleti rendszer bevezetése.
Az első változások Hajdú-Bihar megyét érintik!

Az új ügyeleti rend minden megyében fokozatosan fog majd életbe lépni. Ezekről a változásokról folyamatosan fogják tájékoztatni a háziorvosokat és a lakosságot is. A változtatásig minden megyében a megszokott rendben zajlik majd az orvosi ügyelet.
A cél, hogy az egész országban olyan sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működjön, amely a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosít. A mentőszolgálat másfél éves tapasztalata alapján ez az ellátást bevált.

Hajdú-Bihar megyében 10 településen a következőképpen alakul az ügyelet:
Hétköznap: 16 és 22 óra között Szombat-vasárnap illetve ünnepnapokon: 8 és 14 óra között lehet majd telefonálni.
A 10 település melyeket érint: Debrecen, Berettyóújfalu, Hajdúszoboszló, Hajdúnánás, Hajdúböszörmény, Balmazújváros, Püspökladány, Hajdúhadház, Nyíradony és Derecske.
A sürgősségi ügyelet, illetve a mentőellátás telefonszáma február 1-től a megyében 1830-as szám lesz. Ezen a telefonszámon hétfőtől-péntekig 22 és 8 óra között lehet segítséget kérni, szombat-vasárnap és ünnepnapokon pedig 14 és 8 között. Emellett a telefonszám mellett továbbá is működik a 06/52-506-303 szám is.

A 1830-as számon a mentők szakembere fogadja a hívást és az ügyeleti időben hirtelen jelentkező, illetve súlyos egészségügyi problémák esetére magas szakmai színvonalú és biztonságos megoldást biztosít. A hívások kezelése rögzített vonalon, beteg- és minőségbiztosítási szempontokból visszakövethetően, az aktuális szakmai betegosztályozási (triázs) irányelveknek megfelelően történik.
Ha a beteg felhívja ezt a telefonszámot, akkor szakszerű tanácsot kap, szükség esetén sürgősségi ügyeleti autót, vagy mentőt küldenek. Az ügyeletet személyesen is fel lehet keresni a megye öt településén: Debrecenben, Berettyóújfalun, Hajdúszoboszlón, Hajdúnánáson és Hajdúböszörményen 22 és 8 óra között.

 

A gyermek ügyeleti ellátásban nem várható változás, az eddigi lehetőségek megmaradnak. Az OMSZ mentésirányítási rendszerével integrált ügyeleti irányítás keretében hatékony és szakszerű telefonos tanácsadás áll rendelkezésre a gyermek- és felnőttellátásban is.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!