Felhasználási területek tippek, és tanácsok a szódabikarbónához, melyet nagyanyáink régóta univerzális szerként tartották számon. Napjainkban sajnos kiszorították a háztartásokból az új kor vegyipari és kozmetikai csodái, de lassan kezdjük újra felfedezni ezt a sokoldalú, környezetbarát csodaszert.

Pedikűr

Nem kell sok pénzt elkölteni egy szépségszalonban ahhoz, hogy a lábunkat ápoljuk. Rendezzünk be egy saját „Spa szalont” otthon a kanapénk előtt. 2–3 evőkanál szódabikarbónát tegyünk bele egy tál meleg vízbe, és áztassuk a végtagjainkat 20 percig.

 

Körömápolás

Ha nem távolítjuk el egy idő után a körömlakkot, akkor a körmeink besárgulnak. De némi szódabikarbónával és peroxidos vízzel mindez orvosolható.

 

Méregtelenítő fürdő

Heti rendszerességgel érdemes legalább egy alkalommal szódabikarbónás fürdőt venni. Nem kell mást tenni, mint egy kád kellemesen langyos vízhez tenni 3 evőkanál szódabikarbónát. Rendszeres használata helyreállítható a szervezet sav-bázis egyensúlya, ami segíti a méregtelenítést és kisimítja a fáradt bőrt is.

 

Lefolyók szagtalanítása

A mosogató és a kád lefolyóba öntsünk 1/2 csésze szódabikarbónát, és meleg csapvízzel mossuk le azt. Ez semlegesíti a lefolyóban lévő szagokat.

 

Ruhásszekrények felfrissítésére

Tegyen egy nyitott doboz szódabikarbónát a szekrénybe és az megakadályozza, hogy dohos, állott szaguk legyen.

 

Macskadobozok szagtalanítására

Tegyünk a doboz aljára szódabikarbónát, majd töltsük fel a szokásos módon az almot

 

Edzőcipők szagtalanítására
Szódabikarbónát a cipőkbe szórva a szagok semlegesítődnek. Rázzuk ki cipőiből, mielőtt használná őket.

 

Ezüst evőeszközök tisztítására

Használjon szódabikarbóna pasztát 3 rész szódabikarbóna, 1 rész vízből. Dörzsölje át az ezüstöt tiszta ruhával vagy szivaccsal. Alaposan öblítse le, és szárítsa meg őket, míg csillogóvá nem válnak.

 

Tiszta kávés és teás edények

Kávé és tea foltokhoz oldjon fel 1/4 csésze szódabikarbónát 1 liter meleg vízben. A makacs foltokhoz egy éjszakán át való áztatást javaslunk.

 

Tisztítsa meg a sütőt

Szórjuk szódabikarbónát a sütő aljára. Spricceljünk rá vizet, hogy a szódabikarbóna benedvesedjen. Hagyjuk így a sütőt éjszakára. Reggelre a szódabikarbóna feloldja a szennyeződést, amit aztán szivaccsal kitörölhetünk.

 

A padló tisztítása

A szennyeződést és piszkot el tudja távolítani a padlóról oly módon, hogy 1/2 csésze szódabikarbónát egy vödör meleg vízzel összekever és az így felmosott padló tiszta csillogó lesz.

 

Tiszta bútorok

Tudta, hogy a falakról és festett bútorokról szódabikarbónás nedves szivaccsal dörzsölés nélkül, könnyedén tudja eltávolítani még a zsírkréta nyomait is? Törölje át tiszta, száraz ruhával a felületeket.

 

Tiszta zuhanyfüggönyök

Tisztítsa és szagtalanítsa műanyag zuhanyfüggönyeit úgy, hogy szódabikarbónát tesz közvetlenül egy tiszta, nedves szivacsra vagy kefére, és azzal áttörli függönyét. Majd öblítse le tiszta vízzel azt.

 

Finoman tiszta babaruha

A babák bőre igényli a gyengéd tisztítószerek használatát, és jó tudni, hogy a szag és foltok elleni harcban a szódabikarbóna az első helyen áll. A makacs foltok esetén adjunk a mosószerünkhöz 1/2 csésze szódabikarbónát.

 

Szivacsok felfrissítéséhez

Áztassuk az áporodott szagú szivacsot egy erős szódabikarbónás oldatba (4 evőkanál szódabikarbónát feloldunk 1 liter meleg vízben).

 

Tisztítsa meg a mikrohullámú sütőjét

Szódabikarbónát szórjunk egy tiszta nedves szivacsra. Kiváló módja a gyengéd tisztításnak és a soha nem hagy durva vegyi szagot. Alaposan öblítse le vízzel.

 

A plüssállatok tisztítására is kiváló

Tartsa a kedvenc játékokat tisztán, száraz szódabikarbónával bedörzsölve azokat majd 15 perc után rázza ki őket.

 

Gyümölcs és zöldség tisztító

Bármilyen koszt jól leradíroz a friss gyümölcsökről és zöldségekről. Egy tiszta nedves szódabikarbónás törlőruhával, dörzsölje át és öblítse le azokat.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!