A fűtési szezon idén már szeptemberben megkezdődött, és az időjárás is egyre hidegebb, őszi hangulatúvá válik. Fontos azonban, hogy megfelelő tüzelőanyagot válasszunk otthonunk melegének megteremtéséhez. Annak ellenére, hogy az időjárás hosszú ideig kegyes volt hozzánk, és az indiánnyár is megajándékozott minket, Magyarországon szeptemberben már elindult a fűtési szezon. Az adatok szerint 2 388 000 lakásban gázfűtés található (a lakott lakások 61,9 százalékában), míg 1 470 000 otthonban a fát választják téli tüzeléshez. Bár ez nem elhanyagolható, a felmérés azt is kimutatta, hogy a fa után a szén a harmadik leggyakoribb tüzelőanyag, mintegy 113 ezer otthonban alkalmazzák, míg elektromos árammal mindössze 76 ezer háztartás fűt.

Számos családban tűzifa vagy szén kerül a kályhába vagy bármilyen szilárd tüzelőanyagot használó berendezésbe. Fontos, hogy az egyes tüzelőanyagok minőségére odafigyeljünk, ahogyan azt kültéren is tennénk.

Bár Magyarországon már 15 éve tilos szeméttel tüzelni, sokan még mindig illegálisan égetnek hulladékot a kazánokban. Ez nemcsak súlyos következményekkel járhat, hanem akár százezres bírsággal is járhat. Becslések szerint évente több ezer tonna műanyaghulladék, rongy, bútor, csomagolóanyag és építőipari hulladék kerülhet háztartások kazánjaiba vagy kályháiba. Egy közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 14 százaléka vallotta be, hogy tilalmazott módon hulladékkal is tüzel, annak ellenére, hogy már régóta tiltja a jogszabály.

A jogi előírások megszegése esetén 100 ezer forintos bírságot kell fizetni a nyílt téri illegális hulladékégetésért, míg bármilyen anyag engedély nélküli égetéséért háztartási tüzelőberendezésben 300 ezer forint bírság várható. Fontos, hogy ellenőriztesd otthoni fűtőberendezéseidet szakemberrel, mivel a rendeltetésellenes használat, a szabálytalan kivitelezés vagy a műszaki felülvizsgálat elmulasztása komoly veszélyeket okozhat. Érdemes felkészülni a fűtési szezonra, hogy biztonságban és kényelemben élhessünk otthonainkban.

Nedves fa: Az emelkedett nedvességtartalommal égő fa több füsttel jár, ami a kémény falának veszélyes kreozit felhalmozódásához vezethet. Csak olyan száraz fát használjunk, amely minimalizálja a füstképződést.

Növények: Az elszáradt növények tűzbe dobása logikusnak tűnhet, de valójában nem pótolják a tűzifát, és bizonyos növények füstje allergiás reakciót válthat ki. A kandallóban tartani sem ajánlott.

Festett vagy kezelt fa: A festett vagy kezelt fa égetése veszélyes, mérgező anyagokat szabadíthat fel, amelyek irritálhatják a tüdőt, a szemet és a bőrt, valamint károsíthatják a kandallót.

Karácsonyfa: Az örökzöld fák gyantatartalma magas, és égés közben kéménytüzet vagy repedést okozhat. Jobb más módot választani a karácsonyfa eltávolítására.

Műanyag: Minden típusú műanyag (zacskó, buborékfólia, PET palack vagy doboz) tiltólistára kerül. Az égés során káros vegyi anyagok szabadulnak fel, amelyek veszélyesek az egészségre.

Bizonyos fajta papírok, kartonok: Kerülni kell a színesen nyomtatott papíráruk égetését, mivel az élénk színű festékek égés során mérgező gázokat bocsátanak ki.

Faszéntermékek: A faszén használata kiváló szabadtéri grillezéshez, de a lakásban való égetése kerülendő. Az égés során szén-monoxid szabadul fel, ami veszélyes lehet.

Gyújtóanyagok: Soha ne próbáljuk megserkenteni az égést például benzinnel, folyadékkal vagy kerozinnal. Ezek a gyúlékony anyagok túlforró tüzet okozhatnak, veszélyeztetve a kéményt és az otthont. Jobb, ha ezeket az alapanyagokat nem tartjuk otthon.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!