Sokan nincsenek ezzel tisztában!

Mostantól rendőrök ellenőrizhetik mivel fűtenek a családi házban élők,akár 300 ezer forintos büntetés is kiszabható

Jó ideje jár  sok százezres büntetés az illegális szemétégetésért, sokan még mindig hulladékkal fűtenek be télire. A Levegő Munkacsoport javaslata szerint a rendőröknek kellene fellépnie az illegális hulladékégetők ellen -olvasható a Magyar Nemzetben.

A szerintük ugyanis vidéken és a nagyvárosok peremkerületein rendszeres, hogy télen szeméttel fűtsenek be a kályhákba. Ilyenkor minden bekerül a tűzbe: a háztartási hulladéktól kezdve a PET-palackokon keresztül a régi bútorokig bármit elégetnek.

Ez ami nagy mértékben megemeli a szálló por koncentrációját, a porszennyezés háromnegyedéért felelős ez a típusú égetés. Ebből kiindulva talán nem is meglepő, hogy az elmúlt napokban a szállópor koncentrációja sokszor az egészségügyi határérték közel háromszorosát is elérte, ami elsősorban a szmogfelhő kialakulásában látszódott.

Ez nem csak szociális kérdés, nagyon sokan tudatlanságból dobnak a tűzre háztartási hulladékot – mondta Lenkei Péter, a munkacsoport természetvédelmi mérnöke. A szegényebb megyékben gyakran előfordul, hogy valóban nincs más tüzelő, azonban sok helyen hiányos az emberek ismerete ezzel kapcsolatban.

Az illegális szemétégetésért nagy büntetés járhat, a hatóságok 75 és 300 ezer forint közötti bírságot szabhatnak ki, ha zárt térben teszik (pl: kályha), szabadtéren pedig 25 és 100 ezer forint között.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!