Sophia Corah 18 éves korában elveszítette látását 2017-ben.

Sophia Corah 18 éves korában elveszítette látását 2017-ben. A vaksága oka keratoconus nevű rendellenesség. Ez a szem egyik degeneratív rendellenessége, a szaruhártyában bekövetkező strukturális változások miatt annak egy része elvékonyodik és kúpszerűen kiemelkedik a szemfelszín normális görbületéből írja a People.
A keratoconus nagy mértékben torzíthatja a látást, kettős látást okoz.
Sophia így emlékezett vissza arra a napra, amikor elveszítette a szeme világát: „Éppen iskolába tartottam, és akkor vettem észre, hogy valami baj van a látásommal, amikor nem tudtam elolvasni az újságot. Nagyon ijesztő volt, és azt hiszem, 6 hónapig csak zokogtam. Attól féltem, hogy soha nem fogom látni a gyerekeim arcát.”

„Imádtam kifejezni magamat a divaton és a sminken keresztül, de akkoriban még egy pólót is alig tudtam felvenni. Nagyon nehéz volt alkalmazkodni, de elhatároztam, hogy megteszem, amit tudok.” – idézte fel. Még a legegyszerűbb dolgok is kihívást jelentettek a számára.

„Ha át akartam menni az úton, halványan láttam az emberek lábának körvonalát, és amikor láttam, hogy mozogni kezdenek, követtem őket.” – magyarázta.

A nehézségek ellenére beiratkozott az egyetemre, ahol megismerte jövőbeli párját, Christiant.


„Nem láttam, hogy néz ki Christian, amikor találkoztunk. A keratoconus miatt körülbelül 10 szemet láttam mindenhol, így nem igazán tudtam összerakni az arcát” – mondta.
Barátok lettek, és idővel egyre közelebb kerültek egymáshoz. „Attól a pillanattól kezdve vonzódtam Sophiához, hogy megismertem. Igazi harcos volt, és soha nem használta kifogásként a vakságát. Sophia nagyon kitartó” – mondta Christian, hozzátéve, hogy gyakran pingpongoztak, és a lány biliárdban is sokszor elverte.
Christian kitartóan kutatott a lehetséges gyógymód után, és végül talált is egy műtétet, ami segíthetett. A beavatkozás 20 ezer dollárba került, de egy adománygyűjtő akcióval mindössze 5 hét alatt összegyűlt a pénz.

A műtétet 2018 októberében hajtották végre, és az sikeres is volt, Sophia lassan visszanyerte a látását. „A látásom lassan kezdett visszatérni, de ez fokozatosan történt, míg végül teljesen meggyógyultam” – mondta.
Életében először végre láthatta Christian arcát. „Láttam, milyen jóképű – gyönyörű mosolya volt. Tudtam, hogy beleszerettem, és el kellett neki mondanom, mit érzek. Akkor már kialakult közöttünk a kötelék, nem számított, hogy néz ki. De nagyon jó érzés volt ennyi idő után rendesen látni az arcát. Sokkal sármosabb, mint az el tudtam volna képzelni” – mondta Sophia.

Végül 2020 októberében vallottak szerelmet egymásnak, és idén júniusban ünnepelték az első házassági évfordulójukat.
„Christian mellettem volt életem legnehezebb időszakában, támogatott, és elérte, hogy különlegesnek érezzem magamat. Ez nagyon közel hozott bennünket egymáshoz” – mondta a most 24 éves Sophia.

 

forras

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!