Négy olyan hatás, amiről neked is tudni kell.

'Sosem voltam nagy rajongója a szénsavas üdítőitaloknak, mert mindig nagyon zavart a savasságuk. Ám amikor elköltöztem otthonról, nálam is eljött az az időszak, amikor bizony elég sűrűn fogyasztottam ilyesmiket a társaság, vagy épp valamilyen alkalom miatt.

Azért nem nem csakis ezekből állt a folyadékbevitelem: ittam én teákat, sima vizet, és nem éltem úgy, mint jópár ismerősöm, akik szerint csak a szénsavas löttyökkel és ízesített gyümölcsitalokkal élet az élet. Egy idő után azonban valahogy nem éreztem jól magam a bőrömben: ha épp nem híztam, stagnált a súlyom, gyakrabban fájt a gyomrom, lassú volt az emésztésem, és az arcbőrömmel is mindig akadt valami problémám. Úgy döntöttem, kipróbálom, milyen lenne, ha megpróbálnám teljesen elhagyni a szénsavas üdítőket az életemből.

Az egész fogadalmam úgy indult, hogy részt vettem egy munkahelyi kísérletben, ahol azt próbáltuk ki, kibírjuk -e, hogy 3 hétig minden nap 3 liter sima vizet iszunk meg. Elárulom, egy hét után feladtam, viszont mivel 1 hétig semmiféle szénsavasat nem ittam, úgy döntöttem, ez így is marad. Azóta sem bántam meg, mert rengeteg pozitív hatása lett a dolognak!

Észrevétlenül leolvadt rólam néhány kiló. Tudod, ha fogyni akarsz, mindig van az a pont, amikor már majdnem célt érsz, de mégsem... A szénsavas üdítőitalok elhagyásával nekem ez sikerült!

Elkezdtem intenzívebben érezni az ízeket. Ezeknek az innivalóknak az íze általában elég intenzív, többnyire túl édes, ha pedig ezekre rászokik az ember, akkor egy idő után az ételeknél is a markánsabb, édesebb ízekre vágyik. Ezeket elhagyva azonban pár hét után kezdtem az addig megszokott fogásokat túl édesnek érezni, aminek az lett a vége, hogy szinte teljesen sikerült elhagynom a cukrot az életemből.

Szinte teljesen megszűnt az állandó puffadásom. Ez egyéni dolog, de én elég gyakran puffadtam, és nem azért, mert nagyon sok nyers zöldséget ettem. Ám a szénsavas üdítők elhagyásával ez gyakorlatilag teljesen megszűnt, így mindenképp érdemes hosszú távon is tartani az elhatározásomat.
Maga a szénsav okozhat puffadást, emellett savat is csinál. A cukor, az édesítőszer a szénsavval együtt pedig fokozottabban puffasztó hatású, így nem kérdés, ha lecsökkentjük ezen italok fogyasztását, azzal jót teszünk a gyomrunknak is.

Az arcbőröm sokkal tisztább lett! Persze ez annak is köszönhető, hogy igyekszem nagyon sok sima vizet inni, így a hidratálás jól működik, de a kevesebb cukor, tartósítószer is nagyon sokat számít.

Azt nem mondom, hogy a jövőben soha többé nem iszok semmiféle szénsavas üdítőitalt, és néha nem fogok engedni a csábításnak, de a mindennapokban igyekszem teljesen kiiktatni őket az életemből.'

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!