A Policy Agenda szerint nem szabad ilyen korán nyugdíjba vonulniuk az időseknek....

 

Ma szerintem mindenki látja, hogy baj van az országban. A bérek alacsonyak, ahogyan a nyugdíj is, a fiatalok külföldre mennek dolgozni, sok szülő már úgy neveli gyermekét, hogy eszébe ne jusson itthon munkát vállalni. E mellett a közmunka program sem működik...

A Policy Agenda kutatással foglalkozó szervezet több dologban látja ezeknek a problémáknak a megoldását. Szerintük két dologgal lehetne stabilizálni a magyar munkaerő piacot. Egyrészt a jelenleg nem dolgozó de munkaképes és ehhez kvalitásokkal rendelkező embereket kellene munkába állítani. 

 

 

Részletezve egyrészt megoldást jelentene a külföldön dolgozók hazacsábítása, másrészt el kellene érni, hogy az (európai trendekkel ellentétben ahol magas a nyugdíj korhatár egyre később menjenek el az idősek nyugdíjba) minél tovább maradjanak a munkaerő piacon. Mindkettőt csak jelentős bérnövekedéssel lehetne megoldani, hogy haza jöjjenek a külföldön lényegesen jobban keresők és idős korban pedig az alap fizetés lenne magasabb.

A nem működő közmunka programban résztvevők oktatására is nagy hangsúlyt fektetnének mivel nagy szüksége van Magyarországnak képzett szakmunkásokra!

Forrás: Policy Agenda

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!