Egy közel sem teljes lista a magyar gasztroforgatagból!

A következő különlegességeket mi, magyarok szinte biztos, hogy ismerjük, abban azonban már nem vagyunk biztosak, hogy mindenki szereti is, de hátha. Aki kedvet kap bármelyikhez, nyugodtan próbálja ki, mindegyik ehető, még ha lesznek fura „receptek” is.

A piacburger, azaz patkányburger

Petőfi Sándor verse után mi sem tudjuk másként nevezni ezt, mint piacburger, ugyanis elsődleges fellelhetősége a városszéli piacok talponállói. Csalamádé és mirelit hús – a két kiváló alapanyag, ezek nélkül nincs piacburger.

A vagdalthús, azaz löncshús

A konzerves dobozba zárt csoda, aki valaha is volt katona, tudja, hogy ennek az ételnek a beceneve a „gyíkhús”, nem tudni, hogy miért. Kapható baromfi- és sertésváltozatban is, és legtöbbször mint „különleges vagdalt” sorakozik a boltok polcain. De miért különleges? Rengeteg a megválaszolatlan kérdés. A rejtélyes pácsó a titkos hozzávaló, az biztos.

A rántott párizsi

Vagy bármi, de rántva. Ha a vasárnapi ebédre nem tudunk mit kitalálni, akkor nézzük meg, mi van a hűtőben, legyen az bármi, daraboljuk fel, panírozzuk be, liszt, tojás, prézli, majd mehet is a forró olajba. Kész. A rántott párizsi azért emelkedik ki a sorból, mert a vastagra szelt párizsi a forró olajban diszkréten a széleinél felkunkorodik, így oda akár a mustárt is lehet adagolni.

Télifagyi

Olyan, mint a nyári, de mégsem. Senki ne higgye el, köszönő viszonyban sincsenek egymással, csak azért fagyi, mert külsőre úgy néz ki, de belül egy csokis borzalom, csokis bevonóval, ehetetlen tölcsérrel.

Mesesajt

Bevallom őszintén, amikor súgtak a listához, ezt nem súgni kellett, ezt magyarázni. Fogalmam sem volt, hogy ez micsoda, elkerülhettük egymást eddig. A jövőben pedig tudatosan el fogjuk kerülni egymást, a Google segített a képekkel, nem akarom megkóstolni, nem akarom tudni, hogy miből van.

Lecsókolbász

A lecsót, ha van benne rendesen minden, csak elrontja a lecsókolbász, magában nem jó, igazság szerint ez amolyan gasztronómiai zsákutca, úgy, ahogy van. A hentespultok elengedhetetlen kelléke, lehet, bár lehet, hogy csak díszítő motívum.

Gyümölcsszósz, főtt krumplival

 

A „se hús, se hal” tipikus esete, ugyanakkor a menzák általánosan visszaköszönő fogása. A sós vízben főtt krumpli ízetlen, a gyümölcsszósszal elkeverve azonban érdekes párost alkotnak. A natúr szelet csak hab a tortán, bár az nem mindig jár.

Leves, csak kockából

leveskocka (leveskocka) Kép: innen

Itt nem csak egy fogásról beszélünk, mert amennyi kocka, annyi leves. Van erőleves, újházi tyúkhúsleves, marhahúsleves, de mindegyik recept úgy kezdődik, hogy forraljuk fel a vizet és ejtsük bele a leveskockát. És így is ér véget.

Vizes cukros kenyér

Cukorgyar(650x433)(1).jpg (cukorgyár)

Édesség ez a javából, mint megtudtuk, elkészíteni sem egy nagy ördöngösség, veszünk egy szelet kenyeret, csap alatt kicsit bevizezzük az egyik felét, majd ízlés szerint cukrozzuk. Szerkesztőségi körkérdést intézve, tényleg országosan ismert fogásról van szó, ugyanakkor viszonylag kevesen próbálták.

A zsömirudi

Nem tudtam, hogy ennek a fogásnak van neve is, bár több osztálykirándulásom megmentője volt a zsömlében szétlapított rudi. , zsömirudinak hívják és a rudit helyettesíthetjük bármilyen csokoládéval, csak a zsömle legyen állandó, mert a kifli kanyarulataiban nehezebb belehelyezni a csokoládét.

 

Forrás: 24.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!