Finomak és egészségesek!

Nagyon sokan tudjuk, hogy gyümölcsöt fogyasztani nagyon egészséges és mondják is az orvosok és a dietetikusok is, valamint minden táplálkozás kutató, hogy keveset eszünk! Továbbá a bogyós gyümölcsök hatásaival egyre többen foglalkoznak, mivel nagy mennyiségben találhatók bennük vitaminok, antioxidánsok, rostban is gazdagok, így az immunrendszerünkre valamint az emésztésünkre nézve is jótékony hatással bírnak.

Ezekről rögtön a málna, az eper és a szeder jut eszünkbe, de rengeteg olyan is van amit nem fogyasztunk szinte soha!

A tajgák jellegzetes növényének számító, de hazánkban is honos homoktövist például akár otthon is lehet termeszteni B-vitaminokban és rostokban gazdag, narancssárga bogyóiért, melyekben ráadásul csaknem 20-szor több C-vitamin található, mint a narancsban vagy a citromban - 100 gramm homoktövisben körülbelül 7-900 milligramm C-vitamin van. De nem ez az egyetlen olyan bogyó, melynek fogyasztását érdemes lenne gyakoribbá tenni:

A homoktövis nagyon gazdag C-vitaminban, B1-, B2- és B6-vitaminban, kalciumban, vasban és cinkben. Aszalva és nyersen is érdemes fogyasztani.

 

A gojibogyót vagy ördögcérnát számos étrend-kiegészítőben megtalálni, de aszalva is kapható. Gazdag C-vitamin-, rost- és béta-karotin-forrás.

 

A vadrózsa áltermésének számító csipkebogyóban nagy mennyiségben található A-, B- és K-vitamin, a legértékesebb hatóanyagát azonban mindenképp C-vitamin-tartalma jelenti.

 

Az aszájbogyó vagy acaibogyó a Dél-Amerikában őshonos káposztapálma termése, és nagyon gazdag C-, illetve E-vitaminforrás. Emellett vasat és antioxidáns polifenolt is nagy mennyiségben tartalmaz.

 

A fekete és kék áfonya is nagyon gazdag antioxidánsforrás, emellett magas a C- és K-vitamin-tartalmuk is.

 

 

 
A ribizli vagy ribiszke különösen C-vitaminban és vasban gazdag, de élelmi rostjai révén az emésztőrendszerre is nagyon jó hatással van.

 

A vörös áfonya vagy tőzegáfonya szintén nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és rostot, emellett felfázás és húgyúti fertőzések esetén is ajánlják fogyasztását.

 

A perui földicseresznye vagy poha kiemelkedő C- és A-vitamin-forrás, mellyel egyre több helyen találkozni. Nem szabad azonban összekeverni a hazánkban is megtermő zsidócseresznyével, mely nagyon hasonló, viszont mérgező. A gyümölcsöt csak biztos forrásból fogyaszd.

femina.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!