Egy kis esszencia a múlt század végéről...

 

Mostanában elég nosztalgikus hangulatban vagyok nem is csoda ez után az összeállítás után. A mai fiatalok nem is érthetik mi őrület volt az országban a 90-es évek elején. Ma már amikor minden információ, film és termék lényegében nálunk pont ugyan akkor elérhető mint a nyugati országokban, sőt van olyan, hogy egy filmet hamarabb mutatnak bent nálunk mint az Egyesült Államokban. 20 éve az is nagy szó volt, hogy nyugati termékhez, filmhez jutott valaki. Bőszen él bennem az az emlék amikor privát úgynevezett videóházban néztem meg a Csillagok Háborúját hang alámondásos verzióban. Sokan akik nem látták és nem élték meg a hang alámondásos időszakot is tudják miről van szó, általában egy férfi egy hangszínen végig mondta a szereplők szövegeit. Viszont amiről kevesen hallottak, hogy a 80-as években akik hozzájutottak némi nyugati technikához azon túl, hogy értékesítették másra is használhatták:

"A szüleim baráti társaságából egy pár nyugatról hozott be videó magnót és filmeket. Ezeket a filmeket náluk pénzért csapatba verődve kvázi kis moziként néztük. Egy videóra 4-5 TV volt kötve így kényelmesen nézte akár 20-30 ember is a nyugati filmeket."

Igen más világ volt, ma meg már bárki számára elérhetőek szinte azonnal a filmek, a legújabb iPhone-ok és igazából bármi.

A filmekhez visszatérve volt egy mára legendás média birodalom a VICO. Sokan emlékezhetnek rá mivel a 80-as évek végétől amerikai filmeket hoztak forgalomba kazettán illetve lehetett tőlük kölcsönözni is, bár később kiderült, hogy mindenféle engedély nélkül. A lenti videó mindent elmond az időszakról, attól, hogy rossz sokszor ZS kategóriás, de friss sosem látott amerikai filmeket nézhettünk menőbbek voltunk mint bárki...

 

 

Van hasonló élménye? Írja meg nekünk!

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!