Egyre többen esnek áldozatul!

Valószínűleg köszönhetően a reklámoknak és a közösségi médiának köszönhetően egyre többen nincsenek megelégedve a testükkel. Sok esetben igaz is, mivel társadalmunk mozgáshiányos és túlsúlyos. Azonban sokan átesnek a ló túloldalára mint ez a lány:

 

Egy apró veszélytelennek tűnő pattanással kezdődött, ám nagy baj lett belőle, az oka sajnos egyre gyakoribb! Ez a fiatal lány már 13 éves korában elkezdett szoláriumba járni, és egyre inkább túlzásba vitte

 

Már fiatalon kialakult benne egy függőség a barnaság iránt.

Szó szerint élete része lett a barnasága így hetente három alkalommal 20 percet töltött a szoláriumban ami rengeteg. Ez sem volt számára elég ugyanis 2010-ben, az esküvőjét megelőzően még tovább fokozta – 6 egymást követő napon intenzíven barnította magát.

Aztán egy fehér folt jelent meg az orrán, azt hitte csak egy pattanás

Aztán rosszabbra fordult Nem akart gyógyulni, hanem csak egyre nőtt és orvoshoz fordul. Szomorú diagnózist állapítottak meg.

A lánynak 24 éves korára bőrrákos lett! Az élete megmentéséhez a lány arcát, hatalmas lyukat kellett vágniuk az orrába.

Hogy kitöltsék az űrt, hiszen arca teljesen eltorzult, további plasztikai beavatkozásra volt szükség: egy 15 cm-es bőrdarabot távolítottak el mellkasáról, amit majd beültettek az orrába. Nagy hegek maradtak a testén, de a családtagok örültek, hogy nem kellett sugarazni és kemoterápiás kezelésre sem volt szükség. De a hegeket és a fájdalmat is nehezen tudta elviselni.


A lány azzal a céllal tette közzé ezeket a sokkoló felvételeket, hogy figyelmeztesse az embereket a túlzott napozás és a szolárium veszélyére. Ezért tette közzé a borzalmas képeket a sebeiről. Azt szeretné, ha más fiatalok tanulnának az ő esetéből. “Az okos más hibájából tanul,az ostoba a sajátjából sem.”

Ma azt mondja: “Természetesen sajnálom, amiért olyan fiatalon tönkretettem a bőrömet. De szerencsére sikerült korán felfedezni és kezelni a bőrrákot. Régebben gyakran jártam szoláriumba, de ma már nem teszem.” A lány most élvezi a fehér bőrét.

Most  29 éves és férjével együtt napozni szoktak de csak mértékkel és fényvédő krémet használnak az UV sugarak ellen.
Később elmondta, hogy az egész nem történt volna meg, ha mindig használt volna napozókrémet és nem járt volna szoláriumba. Akkor talán még öregkorban is egészséges bőre lett volna. Sajnos fájdalmas tapasztalat során jött rá a hibára amit elkövetett, de mások tanulhatnak az esetből

Van még egy bőrbetegség, amivel azonnal orvoshoz kell menned–ez nem más, mint a melanóma!

A kezelés a korai időszakban főként a sebészeti eltávolítás, mely sok esetben teljes gyógyuláshoz vezet. Ha a tumor még nem terjedt át a regionális (a környezetében lévő) nyirokcsomókra, akkor igen jók a beteg gyógyulási esélyei (95%-os túlélési arány 5 évvel a diagnózis után).

A műtét teljes gyógyulást eredményező lehet akkor is, amennyiben a melanoma már átterjedt a regionális nyirokcsomóra. A távoli szervekbe adott áttétek esetén azonban az 5 éves túlélési arány már jóval alacsonyabb.
A sugárkezelés hasznos lehet a helyileg panaszt okozó áttétek ellátásában, a műtét kiegészítéseként. Különösen fontos az agyi áttétek kezelésében, az esetleges agyműtétek után visszamaradt tumorszövetek elpusztításában. Agyi áttétek esetén végzett sugárterápia lehetővé teszi az életminőség javítását, illetve az alkalmazott szteroidok mennyiségének csökkentését.

A sugárkezeléssel egy időben adott citosztatikus kezelés (kemoterápia) tovább fokozhatja a terápiás hatást.
A melanomával kapcsolatban számos új eljárás klinikai próbái folynak: a páciens saját tumorsejtjeiből készített vakcinákkal, új kemoterápiás és immunoterápiás eljárásokkal és ezek kombinációival, illetve új sebészeti technikákkal. Végtagokon kifejlődött melanomák esetében próbálták ki az elszigetelt, nagy dózisú kemoterápiát: a páciensek érintett végtagjainak vérkeringését átmenetileg elszigetelték a test többi részének keringésétől, így nagy mennyiségű kemoterápiás szerrel kezelhették a daganatot, mert annak káros hatása nem terjedt ki a teljes szervezetre.

A betegség utáni ellenőrzés
A melanomás betegek a kezelés után rendszeres ellenőrzést igényel, mivel mintegy 5%-uknál ismét kifejlődhet a betegség, illetve áttétek kialakulása is felléphet. Az első 3 évben 3-6 havonta kell értékelni az állapotukat, a következő 2 évben 6-12 havonta, majd évente. Mellkasi szűrést minden évben végezni kell, és ugyancsak minden évben meg kell nézni a májfunkciókat is.

forrás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!