Több olyan szobanövény van, amelyek kifejezetten hasznosak, oxigént bocsátanak ki, de nyilván olyan cserepesek is vannak, amelyek árthatnak az egészségünknek, ezért nem alkalmasak arra, hogy egy légtérbe legyünk velük.

szobanoveny5

 

Ezeknek a növényeknek sokszor a szaguk is elviselhetetlen, a leveleik pedig mérgező anyagokat is tartalmazhatnak, amelyek allergiás reakciókat okozhatnak, főként azoknak, akik erre érzékenyek.

Szerencsére nincsen olyan sok gondot okozó szobanövény, de azért ezekre a fajtákat érdemes kerülni: ilyen az azálea, amelynek leveleit, ha megesszük, akkor gyomorgörcsöt, vagy epilepsziás rohamot kaphatunk, a pompás kafferliliom(klívia), amelynek a gyökere mérgező, nagy mennyiségben akár bénulást is okozhat, kisebb mennyiségben pedig hányást.

szobanoveny2

pompás kutyatej (Euphorbia milli), a hortenzia, vagy a filodendron is kerülendő. Sajnos ezek a növények sok lakásban megtalálhatók, a tulajdonosuk többnyire egyáltalán nincs tisztában a veszéllyel.

pompás koronásliliom a gyerekekre nézve lehet veszélyes, hiszen ha a kicsik „megkóstolják”, akkor hajhullást okozhat, de a vesékre is káros ez a növény.

szobanoveny1

buzogányvirág szép dísze szokott lenni a szobáknak, de olyan helyen kell tartani, ahol a gyerek nem fér hozzá, mivel a nedve mérgező, ha bekerül a szervezetbe, akkor irritálja a nyálkahártyát, égető, viszkető érzést vált ki. Ez a nedv akkor jön elő, ha a növény levelét, vagy törzsét sérülés éri.

szobanoveny3

filodendron levelei toxikus savat tartalmaz, amely ha bekerül a gyerek szervezetébe, akkor komoly mérgezést idézhet elő.

szobanoveny4

tubarózsának is van egy jellegzetes illata, amit sokan nem bírnak, főleg a hiperérzékenyek, illetve a szívbetegek életét keserítheti meg, olykor még depressziót is okozhat, ezért inkább szabaduljunk meg tőle, vagy ajándékozzuk olyan ismerősnek, akit nem zavar.

szobanoveny6

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!