Ellenőrizze, hogy vásárolt e az érintett termékből!

 

Az Európai Unió élelmiszer és takarmánybiztonsági rendszerén a RASFF-en keresztül érkezett riasztás Magyarországra is ugyanis Vietnámból a határértéket bőven meghaladó 1mg/kg mennyiségnél nagyobb higany tartalmú hal érkezett. Egy belga vállalat által érkezett az Unió területére ahonnan egy holland cégen közvetítésével hazánkba is érkezett.

A riasztást követően a NÉBIH azonnal intézkedett és felvette a kapcsolatot a termék magyarországi forgalmazójával. A hatékony és gyors intézkedésének köszönhetően az érintett termék már nincs kereskedelmi forgalomban. Az itthoni forgalmazó értesítette vásárlóit a termék visszahívásának elrendeléséről.

Mivel a halak Magyarországra már szeletelt és fagyasztott formában érkeztek ezért a hosszú lejárati idejük miatt a NÉBIH tájékoztatja vásárlókat, hogy ellenőrizzék a 2016. november 28.át követően vásárolt fagyasztott halas termékeket.

Aki ilyen azonosítójú terméket vásárolt kérjük semmilyen formában ne fogyassza azokat!

A visszahívásban érintett termék adatai:

    Termék neve: Kardhal filé (fagyasztott)
    Latin megnevezés: Xiphias gladius
    Cikkszám: KHFILSA
    Tételazonosító: 150709-4
    Minőségmegőrzési idő: 2019.08.11.
    Kiszerelés: védő jégréteggel műanyag tasakban
    Származási hely: Vietnám

A visszahívás kizárólag csak a fentiekben megnevezett azonosítókkal ellátott terméktételt érinti.

A higanyról:

A higany természetes forrásokból és emberi tevékenység következtében jut a környezetbe és élelmiszereinkbe. A szervezetben felhalmozódni képes, és csak lassan ürül ki. Legfontosabb toxikus hatása a vese és a központi idegrendszer károsítása. A szerves higanyvegyületek lényegesen mérgezőbbek, mint a szervetlenek. A vízi élőlényekben a higany többnyire szerves vegyületek, elsősorban metilhigany formájában fordul elő. A vízi táplálékláncban feldúsulást mutat, így a ragadozó, hosszabb élettartamú tengeri halakban jelentős szinteket érhet el, amely a rendszeresen, sok halat fogyasztó emberek számára jelenthet egészségi kockázatot.

 

Forrás: NÉBIH

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!