Az elv abból áll, hogy semmilyen körülmények között nem vagyunk képesek befolyásolni életünk 10%-át.

Életünknek csak egész kis része múlik a körülményeinken. Javarészt a mi reakcióink döntik el életünk folyását. Ismerje meg Stephen R. Covey 90/10 elvét, amellyel meghatározó javulást idézhet elő az életében, egyetlen apró változtatással!

Mi az a '90/10 elv'?

Az elv abból áll, hogy semmilyen körülmények között nem vagyunk képesek befolyásolni életünk 10%-át. Nem tudjuk elkerülni, hogy elromoljon az általunk használt háztartási gép, hogy ne késsen a repülőgépünk vagy ne kapjunk piros lámpát, amikor sietünk. Amit viszont tudunk befolyásolni, az a reakciónk ezekre a váratlan helyzetekre.

Életünk fennmaradó része, azaz a 90%-a az ezekre a váratlan helyzetekre adott reakcióinkból áll. Azokból a reakciókból, amiket stresszhelyzetben válaszul adunk.

Képzelje ezt el:

Reggelizik a család. A lánya ekkor véletlenül meglöki az asztalon a kávéscsészét, így a kávé ráömlik az Ön tiszta fehér ingére. Azonnal felpattan és üvölteni kezd a gyerekkel, azt hajtogatja, hogy milyen kétbalkezes. Leszidja a feleségét, amiért olyan közel rakta a csészét az asztal széléhez. A hálóba siet, hogy átöltözzön, és amikor visszamegy a konyhába, látja, hogy sír a lánya; nem fejezte be a reggelijét és nem készítette össze az iskolatáskáját sem.

Mindezek eredményeképpen ő lekési az iskolabuszt. A felesége munkába rohan, ezért Önnek kell kocsival vinni a gyereket az iskolába. Mivel késésben van, gyorsan megy, sok közlekedési szabályt áthágva. Amikor a munkahelyre ér, rájön, hogy otthon felejtett néhány fontos iratot. A napja rémesen kezdődik és úgy is folytatódik. Alig várja, hogy vége legyen. Amikor hazaér, látja, hogy a lánya és a felesége is rosszkedvű. Feszültség érződik a levegőben.

Miért is volt rossz napja?

A. Mert a lánya véletlenül Önre öntötte a kávét?

B. Mert a lánya lekéste a buszt és kocsival kellett őt iskolába vinnie?

C. Mert dugó volt és késett a munkahelyről?

D. Mert rosszul reagálta le a helyzetet?

A helyes válasz: D. Nem csak a saját napjára nyomta rá a feszültség bélyegét, hanem az egész családéra. A kiömlött kávéval már nem tudott mit kezdeni, de kezdhetett volna valamit a reakciójával.

Minden más lett volna, ha...

A kávé az ingére ömlött. A kislánya már majdnem sír, de Ön azt mondja neki: 'Semmi baj, csak máskor jobban figyelj oda, oké?'. Átöltözik a szobában, összeszedi a munkához szükséges holmikat. Amikor a konyhába ér, látja, ahogy a lányja a ház előtt integet, miközben felszáll az iskolabuszra. Elbúcsúzik a feleségétől, majd elindul otthonról. Öt perccel hamarabb ér be a munkahelyre, ahol kicsattanó energiával üdvözli a kollégáit.

Két különböző forgatókönyv. Mindkettő ugyanúgy kezdődött, de teljesen másképp végződött.

Minden az életre adott reakcióidról szól! Nyilván, lehet úgy élni továbbra is, hogy mindenkit hibáztat az Önt ért szerencsétlenségek miatt, de őszintén: ettől jobb lesz az élete?

Tanuljon meg helyesen reagálni, és nem rontja el sem a napját, sem az életét!

Dugóba kerül? Ne szidja a többi autóst, mit számít, ha öt perccel később ér be a munkahelyre? Majd másnap előbb indul. Emlékezzen a 90/10 elvre és ne aggódjon emiatt!

Lekéste a gépét, emiatt borul a napirendje? Ahelyett, hogy az ebben teljesen vétlen reptéri személyzettel kötözködne, inkább üljön le egy padra és olvasson valamit, vagy kezdeményezzen beszélgetést más utasokkal!

Semmit sem veszíthet, ha a 90/10 elvet alkalmazni kezdi! Higgye el, meg fog lepődni az eredményen!

Forrás: Stephen R. Covey: A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása

Képek: genial.guru

Ossa meg Ön is, hogy minél több embernek legyen szép napja!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!