Sors, olcsó és nagyon finom!

Régen szinte mindent maguk készítettek az emberek otthonaikban, csak az olyan alapanyagokért vagy kész termékekért fizettek amit maguk nm tudtak előállítani, vagy elkészíteni. Édesanyám sokat mesélt, hogy még az ő nagymamája maga sütötte otthon a kenyeret, a cipót, meg minden olyan pékterméket amit én ma a boltban vásárolok. Most egy olyan lepény receptbe futottam az interneten amit akár ki is válthatja a bolti kenyeret a háztartásban!

Kefires lepény töltelékkel – recept

Hozzávalók a tésztához:

      500 ml kefir (mindegy, hogy milyen zsírtartalmú)
    1 teáskanál szódabikarbóna
    1 tojás
    2 evőkanál növényi olaj
    50-55 dkg liszt
    50 gramm vaj
    só (ízlés szerint)

Hozzávalók a töltelékhez (ízlés szerint):

    virsli vagy sajt és sonka
    párolt gomba
    párolt káposzta
    burgonyapüré
    túró, apróra vágott petrezselyemmel, kaporral stb.

Elkészítése:

    A kefirt keverjük össze a szódabikarbónával, adjuk hozzá a tojást és a növényi olajat.
    A lisztet állandó keverés mellett apránként adjuk hozzá a masszához. Addig gyúrjuk, míg egy lágy tésztát nem kapunk. Ha szükségét látjuk, adjunk még hozzá lisztet. Akkor jó, ha a massza kissé a kezünkhöz ragad. Szórjunk a tetejére egy kevés lisztet, fedjük be konyharuhával és 10 percig hagyjuk állni.


    A masszát alakítsuk hosszúkásra és nyolc-kilenc részre vágjuk fel. Az egyes darabokat sodorjuk ki kisujjnyi vastagságúra. A közepébe tegyük az előzőleg elkészített tölteléket, a széleit hajtsuk fel és kissé egyengessük el a tetejét. hagyjuk újabb két-három percet állni.


    Amíg a lepények pihennek, serpenyőben hevítsünk fel egy kevés olajat. A lepényeket mindkét oldalán süssük meg fedő alatt.


    Olvasszuk fel a vajat és a kész lepényeket kenjük be vele. Kissé meg is sózhatjuk. Tegyük a lepényeket egy tálba, fedjük le egy konyharuhával és hagyjuk kihűlni 10-15 percig.

Így készül hát ez a nem mindennapi, de nagyon finom és puha lepény, a serpenyő tetejét valósággal leemeli, annyira megdagad a sütés során.

A recept kissé módosítható is, készíthetjük akár töltelék nélkül, illetve édesen, ez esetben a tésztához adjunk pár evőkanál cukrot, vagy a kész lepényeket szórjuk meg cukorral.

Forrás: ketkes.com

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!