Az utóbbi időben egy igen vitatott téma körül forog a figyelem: a nagyüzemi baromfitartás és annak hatása a csirkehúsok minőségére. Egy friss kutatás meglepő eredményekre jutott a piacra kerülő csirkehúsokkal kapcsolatban. Habár a vörös egészségügyi szempontból gyakran kritizálják, sokan a szárnyasok húsát tekintik biztonságos és egészséges alternatívának. De úgy tűnik, hogy nem minden csirkehús egyforma, és néhány választás kifejezetten káros lehet az egészségünk szempontjából.
Az egyik kiemelkedő probléma az, hogy a nagyüzemi tartási körülmények miatt az állatoknak alig van lehetőségük mozogni, izmaik sorvadnak, és a húsuk minősége nemhogy egészséges lenne, de kifejezetten káros is lehet. A vállalatok fő prioritása általában a profitmaximalizálás, ami azt eredményezi, hogy minden lehetséges módon próbálnak költségeket csökkenteni.
Hogyan ismerhetjük fel a rossz minőségű csirkemellet? Az egyszerű válasz az, hogy a szupermarketekben kapható csirkemelleken látható fehér csíkok a mozgás hiányának és az izomsorvadásnak köszönhető zsírszöveteket jelzik.
Egy friss brit kutatás rámutatott arra, hogy az elmúlt öt év során a csirkemellek zsiradéktartalma 221%-kal nőtt. Még aggasztóbb az, hogy ezek a zsírok nagy részben egészségtelen zsírsavakból állnak, és a növekedési hormonok is ezeken a zsírszövetekben rakódnak le a takarmányból. Az Arkansas és a Texas egyeteme által 2016-ban végzett kutatás szerint a vizsgált 285 baromfi 96%-ánál találtak rendellenességeket. Az amerikai baromfi terméktanács képviselője viszont azt állította a BuzzFeednek, hogy a probléma csak a csirkehús egy 'kis százalékát' érinti, és maga az étel nincs egészségügyi kockázattal a fogyasztók számára.

 

Mit tehetünk ebben a helyzetben? A tanács egyszerű: ahelyett, hogy a hipermarketek polcain válogatnánk, inkább a piacról vagy a hentesünktől szerezzük be a csirkehúst. Itt nagyobb esély van olyan termékek megtalálására, amelyek nem nagyüzemi körülmények között nevelt állatokból származnak. Ezáltal jobb minőségű és egészségesebb csirkemellhez juthatunk.

 

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!