Egyre többen fedezik fel újra, jótékony hatásai miatt!

 

Sokan újra felfedezik a kukoricalisztből készített kásás finomságot a puliszkát melynek kalória tartalma is igen kedvező.

Van egy régi erdélyi közmondás miszerint:

"Aki puliszkát vacsorázik, lábujjhegyen osonjon ágyba, nehogy útközben megéhezzék."

Kevesen vannak azzal tisztában, hogy a puliszka megfázásra, epekővel rendelkezők kezelésére is alkalmas és diéta alatti fogyasztása is elősegíti a testsúly csökkenést is, nem véletlenül ajánlják a szakemberek mivel jó hatással van a bélrendszerre is.

A puliszkát sokan titulálják a szegények ételének mivel olcsó és az elkészítése sem nehéz. A legfrissebb kutatások szerint, azok az amerikai indián törzsek ahol sokat fogyasztottak kukoricát főtt, vagy nyers formában átlagosan hosszabb életű tagokkal rendelkeztek mint azok a törzsek ahol az étrendjüknek nem volt része a kukorica.

A kukoricaszemekben megtalálható aracin- és palmitinsav származékok igen hasznosak a szervezet számára, melyek könnyen felszívódnak a belekben hamar a véráramba jutnak és intenzív kémiai hatást vált ki a szervezetben, mely eredménye a vérben lévő toxikus elemek semlegesítése.Ezzel elősegítve a máj működését, így csökkentve annak terhelését ezzel csökkentve a máj megbetegedését.

 

Számos előnye mellett ha a puliszkát a kenyérrel szembe állítjuk, akkor a számokból az derül ki, hogy négyszer kevesebb kalóriát tartalmaz mint a hagyományos kenyér. Rengeteg recept található a puliszka elkészítésére, a kukoricalisztet lehet sós vízben vagy tejben is főzni, ennek mennyisége szabályozza a a puliszka állagát. Használják köretként akár egy pörkölt vagy töltött káposzta mellé, vagy túróval elkészítve. Magyarország déli részen édesen készítik, mézzel vagy cukorral és fahéjjal máshol lekvárral fogyasztják.

 

    Tudta, hogy?
    - 100 gramm kukoricaliszt 351 kalóriát, és 100 gramm kukoricapehely 520 kalóriát tartalmaz?
    - a puliszkát tökéletesen lehet szeletelni, ha a kés pengéjét megnedvesítjük?
    - nem csomósodik meg a puliszka, ha a lisztet a forró vízbe való öntés előtt hideg vízzel locsoljuk meg?
    - a vaníliacukor is lehet a tökéletes puliszka titka?
    - a puliszka nem hizlal, de tejföllel, túróval fogyasztva ugyanolyan hatása van, mint egy kiadós vacsorának? Fogyókúra esetén a puliszkát joghurttal és tehéntúróval ajánlott fogyasztani.

Puliszka diéta:
- reggeli: forró puliszka, lágy tojással és tejjel
- ebéd: a megszokott étkek, a kenyeret viszont helyettesítsük puliszkával
- vacsora: puliszka aludttejjel vagy joghurttal

 

Forrás: filantropikum.com

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!