A szervezetünk mindig tudatja velünk, ha valami nincs rendben.

A szervezetünk mindig tudatja velünk, ha valami nincs rendben. Van, amikor egyből észrevesszük ezeket a jeleket, mert látványos változásokról van szó, viszont vannak olyanok is, amelyeket csak akkor értünk meg igazán, ha igazán ismerjük saját testünket. Egyik ilyen feltérképezetlen terület lehet a lábunk.

Figyelmeztető jelzések a lábon:

1. Benövő lábujjkörmök

Sokan nem szentelnek elegendő figyelmet a lábujjkörmeikre. A lábujjak lehetnek ezerféle formájúak, de a rajtuk található bevágó köröm vérszegénységre, vas túltermelésre (hemochrimatosis), Raynaud-kórra (amely befolyásolja az ujjak és lábukkal vérellátását) és jó pár autoimmunbetegségre utalhat. Vas hiányában a szervezet kimerül, legyengül és légzési problémák jelentkeznek. 

2. Hideg lábak

Folyton hidegek a lábaid, még a legmelegebb nyári napokon is? Ezáltal a lábad azt próbálja üzenni, hogy a pajzsmirigy működéseddel valami gond van. Ugyanakkor rossz vérkeringés jele is lehet, hiszen nem jut elegendő vér a lábaidba, ezért hidegek folyton.

3. Sárga lábkörmök

A lábujjkörmök színe megegyező kell legyen a kezeden található körmök színével. Az elsárgásodott lábujjkörmöket legtöbbször gombás elfertőződések okozzák. Gombás fertőzést szinte bárhonnan összeszedhetsz: medence, zuhanyzó, nem megfelelően tisztított cipő. Szerencsére mára már könnyen kikezelhető, hiszen számos gombaölő ecsetelő létezik. Viszont vannak bizonyos esetek, amikor nem gombásodás áll a sárga körmök hátterében, hanem olyan komolyabb problémák, mint nyiroködéma, pikkelysömör, reumás ízületi gyulladás és tüdőbetegségek.

4. Zsibbadás

A zsibbadás sosem jelent jót. A lábak zsibbadása jelentkezhet idegroncsolódásból, de a cukorbetegek esetében gyakoribb jelenség, ezért nekik ajánlott jobban odafigyelniük erre.

5. Érdes bőr

Ha az érdes bőr a lábujjak környékén jelentkezik pajzsmirigy problémákra enged következtetni, de ugyanakkor lábgombásodás jele is lehet. Azért is érdemes a pajzsmirigy működésének zavarait figyelembe venni, mert hormonjai igencsak fontos szerepet töltenek be a szervezetben: befolyásolják az anyagcserét, a vérnyomást, az idegrendszer működését is.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!