A gyógyító kéztartások, vagy más néven MUDRÁK, az életerőnkkel való kommunikációra alkalmasak. Az hagyományos indiai gyógyászatban többek közt az energetikai, fizikai és pszichikai egyensúly megteremtésére használják.

A klasszikus akupunktúra tanítása szerint testünkben 14 fő energiaáram van, s ezeket meridiánnak hívják. Kettőnek közülük irányító funkciója van, kettőnek pszichológiai funkciója (keringés és pajzsmirigy), és tíz meridián pedig közvetlenül a szervekhez kapcsolódik.

A meridiánokat elektromos vezetékként tudjuk elképzelni és ezeknek helyét, pályáját a kínai orvostudomány írta le már évezredekkel ezelőtt. A meridiánok a bőr alatt futnak három- tíz milliméter mélységben, és néhány ponton jönnek felszínre. Ezek az úgynevezett akupunktúra pontok. Mindegyik energiaáramnak saját pályája van, több elágazással. Egy ág mindig ahhoz a szervhez vezet, amely a meridián nevét adja. Egy másik ág a következő energiaárammal való összeköttetést biztosítja.

Mire jók a kéztartások?

A meridiánok kezdő és végpontjai többnyire a fejen, az ujjakon és a lábujjakon találhatóak. A vastagbél- a pajzsmirigy- és a vékonybél meridiánok az kézujjakban kezdődnek. A tüdő-, a keringés- és a szívmeridiánok ott végződnek.

Ez azt jelenti, hogy az energiacsatornáinknak majdnem a fele a kézben kezdődik vagy ott végződik. Ez a magyarázata annak, hogy bizonyos ujjtartásoknak miért van az egész testre jótékony, kiegyensúlyozó hatása.

Az ujjtartások gyógyító hatásához időre van szükség, és nem helyettesítik a gyógyszereket.

Ha felborul az egyensúlyunk, vagy folyamatos fájdalmaink vannak, minden esetben forduljunk szakemberhez. Az alábbiakban két gyakori probléma, a fejfájás és a migrén enyhítésére alkalmas Mudrát mutatunk. Naponta kétszer 7-7 percig alkalmazzuk, elsősorban olyan nem specifikus fejfájásokra jó, melyek nem kapcsolódnak más testi tünetekhez. A „Fejfájás' mudrát megelőzésre is lehet használni. Ha például tudom, hogy bizonyos helyzetekben hajlamos vagyunk a fejfájásra, már előre bevethetjük ezt az ujjtartást.

Fejfájás

Migrén:

Amikor egy ujjtartást gyakorlunk, nem az a lényeg, hogy a fájdalmat egyszerűen „megszüntessük'. Minden fájdalom visszajelzés a test részéről, és üzenetként kell felfognunk. Az üzenet megértése megkívánja, hogy dekódoljuk az üzenetet, és azt megértve győzzük le a fájdalmat, a szenvedést és a betegséget.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!