Az Uniós döntés kötelezi országunkat is!

Szerdán döntött az Európai Bíróság mely értelmében csak az állati eredetű tejterméket lehet tejterméknek hívni!

Agyő szójatej!

Eltűnnek a boltok polcairól az olyan megnevezések mint a szójatej, rizstej, növényi sajtok. Megállapításra került, hogy csak az hívható tejnek ami állati eredetű.   

Jelenleg kezd megdőlni az a mondás miszerint, hogy a tej erő és egészség ugyanis egyre több kutatás foglalkozik azzal, hogy a tej  növeli a rák és a cukorbetegség kialakulását, ám erre konkrét bizonyítékok jelenleg nincsenek.Mi lesz a disznósajt? Jöhet?

A Bíróság egy 2013-as uniós rendelettel magyarázza döntését, amelyben ez szerepel: 'A 'tej' kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, hozzáadás vagy kivonás nélkül.' Ez a rendelet pedig kizárja az összes növényi alapú terméket, amelyet ma a boltok polcain még tejtermékként találhatunk meg. A vajra, a sajtra vagy a joghurtra nézve hasonlóan szigorú ez a szabály. A rendeletet szinte minden tagállam megszavazta, csupán Németország mondott rá nemet, az Egyesült Királyság pedig tartózkodott.
 

Jelentősen bonyolítja a helyzetet, hogy különböző nyelveken más-más termékek kerültek a listára. A bírósági ítélet is kiemeli, hogy hiába van köztük például a rizstejszín franciául, angolul nincs ott. E logika szerint a magyar disznósajt is ismeretlen a külföldi nyelveken, egyúttal nyilvánvalóan nem sok köze van a hagyományos sajtokhoz. A szabály alól hoztak kivételeket, de magyarul csak a kókusztej került be közéjük a tejhelyettesítők közül.

Hazipatika.com

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!