Meg fogsz döbbenni!

Az utóbbi időben rengeteget lehetett hallani a hazai sztárok nyugdíjáról. Főleg arról, hogy egyeseknek mennyire kevés! Továbbra sem értem, hogy miért velük foglalkozik a sajtó, ebben az országban szinte mindenkinek kevés a nyugdíja ráadásul sokan ezerszer annyi dolgoztak mint a művészek.
Ám úgy tűnik, hogy a kormány is felfigyelt a művészek helyzetére és plusz juttatásokhoz segíti őket!

Most Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter benyújtott egy törvényjavaslatot a parlamenthez, amely bevezetné a művészjáradékot a 65 éven felüli, kiemelkedő életpályát befutó művészek számára.

A művészjáradékkal a mindenkori minimumnyugdíj (jelenleg 28,5 ezer forint) 4,25-szörösét kapják meg az érintettek, vagyis havonta 121 ezer forintot kapnának pluszban. A juttatás nem jár automatikusan, a Magyar Művészeti Akadémia titkárságán kell igényelni, viszont életük végéig jár az érintetteknek az apanázs,írja a blikkruzs.blikk.hu
 

A Kossuth-díjtól elkezdve 19 egyéb díjat sorol fel a javaslat mindenféle művészeti ágból, akiknek birtokosai részesülhetnek a pluszpénzből, továbbá a kiváló és érdemes művészek. A Blikk számításai szerint több ezer író, zenész, színész, előadóművész, rendező, építész lehet jogosult a művészjáradékra, de korántsem kaphat minden sztár. Így hiába áll több évtizedes pályafutás a népszerű táncdalénekes, Koós János mögött, és hiába szerzett rengeteg elismerést, olyan kitüntetése pont nincs, ami művészjáradékra jogosítaná.


 

Teljesen ismeretlen művész vagyok, aki olyan népszerűtlen dalokat énekelt, mint a Kislány a zongoránál – kesergett Koós János, amikor megtudta, hogy hiába vezetnék be a művészjáradékot, neki valószínűleg nem fog járni. – Hogy milyen művész vagyok, azt nem a politikusok mondják meg, hanem a nép. Ha énekelek, akkor telt ház van, és felállva tapsolnak az emberek – tette hozzá Koós, akinek a rendes nyugdíja 67 ezer forint.

 

Forrás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!