Régóta fennálló kérdésre keresünk választ!

Nagy probléma társadalmunkban az elhízás és a mozgásszegény élet, csak hazánkban már minden harmadik ember küzd valamennyi túlsúllyal. E miatt is magas a cukorbetegek és az érrendszeri megbetegedések aránya. Az orvosok mozgásra ösztönzik az embereket, hogy könnyebben lefogyjanak, de melyik a hatásosabb, a futás vagy a hosszú gyaloglás?

Az American Heart Association kutatási eredménye alapján a séta épp olyan jótékony hatással van a szervezetre, mint a futás. A diabétesz, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek ellen egyaránt kitűnő fegyver mindkét mozgásforma.Megállapították, hogy a két mozgásforma között csupán annyi a különbség, hogy sétálni hosszabb ideig kell, mint futni, egy félórás séta azonban hasonló eredményeket hoz, mint egy 15 perces kocogás.
Megemlítik emellett, hogy a futás nem is mindenki számára ajánlott, mivel nagyobb a sérülésveszély, továbbá túlsúly esetén az ízületek is nagyobb terhelés alatt állnak. A sétálással ezzel szemben nincs hasonló probléma, azt bármilyen egészségi állapot esetén érdemes elkezdeni.
További tipp, hogy a futás és a séta akár keverhető is: egy-egy hosszabb séta rövid kocogással csodákra képes.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!