Fontos tájékoztatót adtak ki a lakosságnak!

Augusztus 15-től ismét beköszönt a hőség!

A biztosítók tapasztalatait felhasználva a Betörésvédelmi tájékoztató néhány olyan egyszerű tanácsot ad, amelyekre figyelve jobban megvédhetők az értékek, ezzel megelőzhető néhány nem várt kellemetlenség. A nyár egy része jellemzően a pihenésről szól. Ilyenkor sokan indulnak el otthonukból, hogy aki választott helyen töltsék el a nyári szabadságot. Készülődés során a ruhák és a napolaj mellé a fényképezőgép, a tablet, az e-book, az okostelefon, és egyre több és egyre drágább elektrotechnikai berendezés is bekerül a csomagba. A nyaralás idején kellemetlen olyan telefont kapni, hogy a távollét alatt betörtek a lakásba, a házba, mint ahogy az is beárnyékolja a pihenést, amikor a strandról hazatérve azzal kell szembesülni, hogy a nyaralóban idegen járt,és elvitt néhány értékes tárgyat.A nyaralás kezdete előtt gondolni kell arra, hogy a lakás, a ház üresen fog állni! A betöréses lopás kockázata ebben az időszakban fokozottabb, de az alábbi néhány jó tanács betartása esetén ez csökkenthető!

Meg lehet kérni az utazás előtt egy rokont, barátot vagy szomszédot, aki időnként bemegy a lakásba, kiveszi a postaládából a leveleket, felhúzza a redőnyt, meglocsolja a virágokat, vagy este felkapcsolja a lámpát. Segítséget jelenthet egy időkapcsolóval vezérelt felgyulladó fény, amely előre beállított időpontokban azt az üzenetet közvetíti a külső szemlélőnek, nem üres a kiszemelt lakás, ház.

Érdemes nyaralás előtt lenyírni a sövényt, s ezáltal belátást engedni az utcáról, a szomszédok felől. Az illetéktelen behatolók nem szeretik, ha láthatóak. Indulás előtt fontos ellenőrizni a nyílászárókat, mert csukottnak látszik, de még nem biztos, hogy az is! Főleg a teraszajtókat, a tetőtéri ablakokat, pinceablakokat nem árt ilyenkor a szokásosnál alaposabban vagy akár többször is megnézni. Az ajtókra – ideértve a teraszajtókat is – célszerű legalább két biztonsági zárat szereltetni, vagy eleve több ponton záródó ajtót vásárolni. Meg kell győződni arról, hogy ezek tényleg bezárásra kerültek-e!
 

Szét kell nézni a kertben és ne maradjanak elől olyan kerti eszközök, melyek vonzók,vagy amelyek segíthetnek egy betörés során. A kerti létra remek segítség az emeleti szintek megközelítéséhez. A kerti bútor, a kertészeti eszközök, a játékok is értékesek,ezek se legyenek célpontok! Ezeket a tárgyakat is el kell zárni! Amennyiben az épületben kiépítésre került az elektronikus riasztórendszer, akkor használni (élesíteni) is kell! Védeni kell a különböző közösségi oldalakon megtalálható adatokat,életeseményeket, fényképeket az illetéktelenektől. Egy kép a ház előtt az új autóval, majd egy másik az utazásra induláspillanatairól a repülővel, vagy a pályaudvarról integetve azt sugallja, hogy van mit keresni a garázsban, a házban, és ez a pillanat a legjobb… ha más nem is gondol rá, az erre „szakosodott személyek” mindenképp. Ajánlatos vigyázni a nyaralós képek Facebook-on történő közzétételével, mert azok azt is jelzik, hogy a ház lakói éppen nem tartózkodnak otthon.

A nyaralóba érkezéskor a belépés előtt célszerű szétnézni, hogy látható-e az épületen mechanikai sérülésre utaló nyom. Ha megrongált, roncsolt betörésre utaló jelek vannak, meg kell győződni arról, hogy mi is történhetett, és ha szükséges értesíteni kell azonnal a rendőrséget. Strandolás vagy kirándulás közben gyakran üresen marad a nyaraló akár több órára is.Gondoskodni kell a zárt ajtókról, ablakokról!

A nyári melegben szellőztetés céljából gyakran nyitva marad az ablak, az emeleten a terasz ajtó! Ez kitűnő célpont, és kifejezetten hívogató a nem kívánt személyeknek. Ne legyen esélye a besurranóknak, úgy, hogy miközben a lakók a kertben tartózkodnak, az épület gyakorlatilag „tárva-nyitva” marad. Az értékek, főleg az elektrotechnikai eszközök és a készpénz ne legyen szem előtt, mindig biztonságos helyre kerüljön. A kertben is egyre több értéket tárolnak, melyek kiváló célpontok lehetnek.Megelőzendő a kellemetlen reggeli élményeket éjszakára ajánlott elzárni a kerékpárt,a gyerekek játékait, s ne maradjon a teraszon a mobil kerti sütő sem. A nyaraló, a hétvégi ház elhagyásakor meg kell győződni arról, hogy minden megfelelően be van zárva, élesítésre kerültek a védelmi rendszerek. Célszerű   szomszédot, ismerőst, hogy ha arra járnak, nézzenek rá az ingatlanra nem látnak-e betörésre utaló jeleket.
Forrás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!