Ritkán esik szó a mazsola jótékony hatásairól, most elmondjuk milyen jó tulajdonságai vannak!

A mazsola hatékony a légszennyezés, a füst, a fény hatására keletkező szabad gyökök elpusztításában. A szabad gyökök károsítják sejtjeinket, és nagy szerepet játszanak a korai öregedésben. A mazsola hatékonyan késlelteti a ráncok megjelenését és a szarkalábak feltűnését is.

 

A mazsola jelentős mennyiségű antioxidánst tartalmaz, olyan mértékben, hogy megelőzi az áfonyát, az epret, a málnát, a narancsot, szilvát, almát és a körtét is.

 

Mazsola történelem

 

A mazsola tulajdonképpen édes aszalt szőlő. Mazsolaszőlőt már i.e. 2000-ben is termesztettek Egyiptomban és Perzsiában. Értékes gyümölcs volt – az ókori görögök és a rómaiak a fogyasztás mellett díszítésként is használták, valamint díjként adták a sportolóknak.

Bár rendszeres termesztése a meleg, mediterrán tájakon kezdődött, valószínűleg az egyiptomiak voltak az elsők, akik a szőlőszemeket tartósítás céljából a napra tették ki szárítani és nem bort készítettek belőle.

A szőlőfürtöket a teljes érésig a tőkén kell hagyni, a szüret után a szemeket válogatjuk, és napra kiterítve szárítjuk. A szárított szőlő mindenfajtáját mazsolának nevezzük.

 

 

A mazsolának többféle változata van, színe szerint lehet világosbarna, fehér, sötét színű és vörös is. A mazsolának a friss gyümölcshöz hasonló előnyei vannak – a színes szőlőből készült mazsola azonban értékesebb, ugyanis a színes héjban bioflavonoidok találhatók, valamint P-vitamin, mely a baktériumokkal és vírusokkal szemben könnyen felveszi a harcot. (A P vitamin együtt dolgozik a C vitaminnal testünkben számos betegség leküzdésén.)

 

A mazsola egész évben elérhető. Ha már megkezdtük a csomagolást, zárt üvegben, hűtőszekrényben akár egy évig is eltarthatjuk. Sütemények ízesítéséhez kiválóan helyettesíthetjük vele a cukrot.

 

A mazsola egyetlen hátránya, hogy mivel szárított, a cukortartalom magasabb benne. Ha nem a kedvencünk és nehezünkre esik magában fogyasztani, keverjük a szárított gyümölcsöt a reggeli müzlinkbe, joghurtba, kefirbe, együtt könnyebben elfogyasztjuk. Jótékony hatásait ugyanis kár lenne mellőznünk az életünkből!

 

Az aszalt szőlő, a mazsola ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a friss szőlő, de szárított formában hatóanyagai koncentrálódtak. Teljes tömegéből – fajtától függően – körülbelül 30% gyümölcscukor, 28% szőlőcukor.

Szervezetünkben folyamatosan keletkeznek az úgynevezett szabad gyökök, amelyek sejtkárosító, sejtpusztító hatásúak, és gátolják számos létfontosságú életfunkciónkat. A szabad gyökök károsító hatását ellensúlyozhatjuk az úgynevezett antioxidánsok bevitelével.

 

Olyan értékes, a szervezet működéséhez állandóan szükséges és elengedhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kalcium, a magnézium és a foszfor. A mazsola kiváló vasforrás is.

 

A mazsola gyógyhatása

 

- Természetes szőlőcukortartalma folyamatos, egyenletes energiát biztosít az egész szervezetnek, különösen az izom-, szív- és agyműködés számára.

 

- A mazsola rengeteg bórt tartalmaz, mely ásványi anyag a menopauzán átesett nőkben bizonyítottan lassítja a csontvesztést. A maximális csontvédő hatás érdekében szórjuk kalciumban gazdag joghurtba.

 

- Magas rosttartalma gyorsítja a felesleges tápanyagok kiürülését.

 

- A benne levő vitaminok, ásványi anyagok, szerves gyümölcssavak (borsav, almasav, citromsav) erősítik és tisztítják a testet.

 

- Magas élelmi rost és gyümölcssav tartalma serkenti az emésztést.

 

- Kálium tartalma miatt enyhe vízhajtó hatású, tisztítja a keringési rendszert.

 

- Gyorsan felszívódó energia tartalma csökkenti a fáradtságot, rost tartalma viszont segíti a felesleges cukrok kiürítését.

 

- Amerikai vizsgálatok szerint a mazsola baktérium- és vírusölő hatású, gyulladásgátló anyagokat is tartalmaz, fogyasztása cukortartalma ellenére is jót tesz a fogaknak és az ínynek.

 

- Egyes kutatások szerint gátolhatja az allergia kifejlődését, ami sejtvédő, antioxidáns hatóanyagaival magyarázható.

 

- Antioxidáns, rezveratol (csak a sötét fajtáknál) tartalma védi a szervezetet a sejtkárosító anyagoktól, így hathatós segítsék a rák kialakulásának megelőzésében.

 

-  A mai kutatások megerősítették, hogy jelentős B vitamin tartalma hatékonyan segíti az idegrendszer egészséges működését, szőlőcukortartalma pedig frissíti az agytevékenységet és segít pajzsmirigy alul működés esetén.

 

A mazsola fogyasztásával a cukorbetegeknek vigyázniuk kell, mert sokkal magasabb a cukortartalma, mint a szőlőnek.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!