Meserajongóknak kötelező!

Ki ne ismerné Miki egeret, Plútó kutyát vagy éppen Dumbót? Megálmodójuk pedig nem más, mint a világhírű mesegyáros, Walt Disney, akiről most elárulunk néhány érdekességet.

 

1. Walt Disney 16 évesen idősebbnek hazudta magát koránál, hogy az első világháborúban részt vehessen a Vöröskereszt munkájában.

 

2. Népszerű mesefigurái közül jó néhány, például Miki egér, Goofy és Jiminy Cricke fehér kesztyűt visel.

 

 

3. Miki egér 1928. november 18-án kelt életre, Donald kacsa pedig 1934. június 9-én. Miki egér először Mortimer néven futott, de amikor Disney megmutatta a rajzot feleségének, az asszony felvetette, hogy a komoran hangzó Mortimer helyett legyen egyszerűen csak Miki (Mickey).

 

 

4. Noha Disney nem csak rajzolóként és filmrendezőként, hanem producerkét is ténykedett, akadt olyan filmje, amit nem szeretett. Ilyen volt az Alíz Csodaországban és a Pán Péter. Míg két nagy kedvence a Bambi és a Dumbo volt.

 

5. Disneyland ötlete akkor született meg, amikor a dániai Tivoli-parkban járt.

 

6. Disney életében rekordszámú, összesen 59 Oscar-jelölést kapott, ebből 26-ot váltott díjra.

 

7. Noha bajusza szinte védjegye volt, alkalmazottjainak megtiltotta, hogy bajuszt növesszenek, nehogy ártsanak a cég imidzsének.

 

8. Bátyja, Roy arra biztatta a Disney-alkalmazottakat, hogy 35. születésnapja alkalmából köszöntsék meglepetéspartival. Két animátora úgy vélte, hogy stílusos ajándékot ad: készítettek egy rövidfilmet Miki és Minnie egér szerelmének beteljesüléséről. Amikor Disney meglátta az alkotást, nevetve megkérdezte, hogy kinek köszönheti. Miután jelentkezett a két „elkövető”, kirúgta őket.

 

9. Az utolsó animációs film, amin saját kezűleg dolgozott, A dzsungel könyve volt, amely 1967-ben készült el.

 

 

10. Halála után számos legenda keringett arról, vajon mi lett holttestével. Az egyik teória szerint lefagyasztották, egy másik pedig úgy tartja, hogy Disneyland területén temették el. Valójában a Los Angeles-i Forest Lawn temetőben nyugszik. Halálát tüdőrák okozta, 65 évet él.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!