El sem hinné milyen hatásos!

Társadalmunk nagyon kis rétege van vala úgy, hogy neki nem számít a pénz, mivel annyi van neki, hogy számára ez csak eszköz. De nekünk sajnos végesek a kereteink, ezért mutatunk 15 dolgot amik ha csodára nem is képesek, de a hónap végére ha betartjuk mindent meglepően sok pénz maradhat a kasszánkban.

1. Írj bevásárlólistát, tarts nagy bevásárlásokat és mindig tervezz előre. Ha mindenből mindig van otthon, kevesebbszer kell "csak egy dologért" berohannod és egynél minden esetben több dologgal távoznod a boltból.

2. Mindig készpénzzel fizess. Sokkal nehezebb úgy megválni a nehezen megkeresett pénztől, ha az fizikailag a kezedben van, mintha csak egy érintéssel, a kártyádon keresztül adnád át a pénztárnál.

3. Ne tarts magadnál sok pénzt. Próbáld ki, hogy minden nap pont csak annyi készpénzt viszel magaddal, amennyit aznap maximum költeni szeretnél. A kártyádat felejtsd otthon és igyekezz minél kevesebbszer használni a 2-es pont miatt.

4. Tanulj meg főzni! Iszonyatosan sok pénzt megpsórolhatsz, ha legalább csak az ebédet minden nap otthonról hozod. A legjobb, ha minden főétkezésedet te készíted el! Írd össze kedvenc ételeit receptjeit, szerezz be néhány ételhordót, tervezd meg a menüt és irány a konyha!

5. Már a hónap elején rakj félre lakbérre, bérletre és minden olyasmire, amiről előre tudod, hogy minden hónapban költened kell rá. Ha ez megvan, máris sokkal tisztábban láthatod, mennyi pénzed marad minden egyébre.

6. Kapcsolj le mindent. Húzd ki a töltőt, ha nem használod, kapcsold le a lámpát, ha kiléptél az ajtón és ha nem muszáj, inkább az öltözködéseddel szabályozd az időjárást, mint a fűtőtesttel vagy a légkondival. Apróságok, de a rezsin nagyon szembetűnőek lesznek.

7. Tegyél félre minden héten! Kezdd egy kisebb összeggel, mondjuk 100 forinttal. Következő héten 200 forintot tegyél félre, utána 300-at, és így tovább. Milliárdos nem leszel, de mire legközelebb szülinapja lesz valakinek vagy véletlenül beleöntöd a billentyűzetbe a narancslevet, nem kell gondolkodnod, miből állod a váratlan kiadást.

8. Egyél kevesebb húst! Nem érhet meglepetésként az információ, hogy a hús bizony drága. Próbáld ki, hogy egy hónapig az esetek felében lecseréled a húst babra, lencsére, csicseriborsóra, tofura. Egészségesek, finomak, teli vannak fehérjével és olcsóbbak, mint a hús.

9. Tarts ingyenes napokat! Tűzz ki minden héten egy-két olyan napot, amikor tudatosan egy forintot nem költesz.

10. Igyál több vizet! Furcsaságnak tűnhet, de íme a mögötte rejlő logika: aki megfelelően hidratálja a testét, annak kevesebb az esélye, hogy impulzusszerűen vásárol valamit teljesen feleslegesen, hiszen a teste nem ad le minden pillanatban vészjelzéseket arról, hogy valami hiányzik neki. Viszlát, cukros üdítők és nasik!

11. Próbálj meg leszokni a dohányzásról! Rendben, ez nem mindenkinek olyan egyszerű, és biztos minden nap emlékeztet valaki rá, hogy szokj le, de miért lenne ez a lista kivétel ez alól? Ha nem dohányzol, gondolj arra, hogy ezzel máris rengeteget spóroltál és még az egészségedért is tettél!

12. Vezesd a költségvetést! Füzetben, excel-táblázatban vagy okostelefonos appok segítségével számon tarthatod, mennyit keresel és mennyit költesz egy hónapban. Ez egyrészt jó játék, sokáig el lehet lenni vele, másrészt ha látod magad előtt, mennyi pénzből gazdálkodhatsz, nem költesz olyan sokat felesleges dolgokra.

13. Javítsd meg, hasznosítsd újra! A világon szinte mindent meg lehet foltozni, varrni, szerelni. Ugyanez vonatkozik arra is, ha valami újat szeretnél venni. Vásárlás előtt nézz mindig körül: vajon lehet kapni használtan ugyanolyan jót, csak sokkal olcsóbban? (Titok: általában lehet!)

14. Sok kicsi sokra megy, ezt mindig tartsd szem előtt. Ez igaz a költekezésre és a spórolásra is!

15. Soha ne add fel! Ha úgy érzed, mindent megtettél, mégsem sikerült annyit spórolni, amit szerettél volna és mégis vettél valami, ne büntesd magad, inkább legyél büszke és folytasd a tudatos vásárlást. A lényeg, hogy próbálkozol!

mivoltma.444.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!