Leonardo módszerének is hívjál az un. polifázisos, vagyis szakaszos alvást. Az itáliai polihisztor - festő, tudós, matematikus, hadmérnök, feltaláló, anatómus, szobrász, építész, zeneszerző, költő és író ki akart találni valamit, hogy a napjainak harmada ne vesszen el! Sajnált 98 órát ágyban tölteni! Ezért saját magán kikísérletezte a fázisos alvást! Így csak napi 1,5 órát aludt, de ez is tökéletesen feltöltötte és regenerálta! Kortársai is feljegyezték, hogy a mester szinte állandóan ébren volt, mégsem látták fáradtnak.

Da Vinci a nap 24 óráját négy órás ciklusokra bontotta, és minden négy órában 15 percet töltött alvással. Voltak más hírességek is, akik több fázisban aludtak: Thomas Edison, Nikola Tesla, Margaret Thatcher is kb. felét aludta annak, amire azt hisszük, hogy egészséges.- és így nap

Az egyfázisos, vagyis 8 órás folyamatos alváshoz való ragaszkodás nemcsak stresszeli azokat, akik képtelenek ezt a célt teljesíteni, hanem figyelmen kívül hagyja az alvási szokások gyakori változatait és történeti előzményeit is.

Köztudott, hogy fiziológiai szempontból, az alvást követő időszak a munkára és kreativitásra a legalkalmasabb idő. Tehát ha az ébrenléti időszakot minden négy órában megszakítjuk egy rövid pihenési- vagy alvásidővel, nagymértékben megnöveljük azt az időtartamot, amikor agyunk legtermékenyebb a munkára.

A fázisos alvás kapcsán ne gondoljunk nagyon tudományos megközelítésre! Egyik típusa, az un. kétfázisú alvás, vagyis a sziesztával megszakított ébrenlét közismert és sok országban elterjedt módszer. Ha ebéd után alszol 1-1,5 órát, éjszaka már 5 óra is elég lehet!

Több éves kutatás és gyakorlat eredményeinek köszönhetően a szakemberek megállapították, hogy melyek a polifázisos alvás leghatékonyabb formái:

    Hat óra ébrenléti idő – 30 perc pihenés
    Négy óra ébrenléti idő – 20 perc pihenés
    Másfél és három óra közötti éjszakai pihenés, napközben három alkalommal 20-20 perc pihenés
    Öt órás éjszakai – másfél órás délutáni pihenés

A szakemberek szerint valamennyi módszer hatékony!

Nem vagyunk egyformák, ezért kinél-kinél más ritmus a legideálisabb! Érdemes kipróbálni!  Különösen azoknak ajánljuk, akik viszonylag sokat alszanak, mégsem érzik magukat energikusnak a reggeli ébredés után.

Érdekes! Figyeld meg: az állatvilág nagy része is többfázisos alvással piheni ki magát!

Tehát, ha Ön felébred az éjszaka közepén, ne aggódjon, ez még nem álmatlanság, ez a normális alvás része. Ha az ember nem küzd az álmatlanság ellen, egy idő után magától elalszik. Sokan azonban, amikor éjszaka felébrednek, azonnal szorongani kezdenek és altató után nyúlnak. Ingerekben gazdag, fényárban úszó modern világunk teremtette az alvás körüli hisztériát. És azt a mítoszt is, hogy a nyolc órás folyamatos alvásra feltétlenül szükségünk van. 

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!