Ez a vászonszövet évszázadok óta osztja meg a keresztényeket és az ateistákat. A legfrissebb kutatások azt bizonyítják, hogy ennek a vitának nincs értelme...

Ez a vászonszövet évszázadok óta osztja meg a keresztényeket és az ateistákat. A legfrissebb kutatások azt bizonyítják, hogy ennek a vitának nincs értelme...

Az emberiség egyik legfontosabb tárgyai közé tartozik a torinói lepel. Céljával és eredetével kapcsolatban mióta megtalálták viták folynak.
A keresztény legenda szerint Jézus Krisztust halála után ebbe a vászonba csavarták bele, amiről tanúskodnak az anyagon található szemmel is látható nyomok. A lepel a Keresztelő Szent János-székesegyház kápolnájában található.

Ez egy nagy darab vászonszövet, amiről úgy gondolják, hogy Jézus Krisztus testét takarta. A kendő egy elmosódott képet tartalmaz, amelyről sokan azt hiszik, hogy maga a Názáreti Jézus arca, kiegészítve egy töviskoronával és foltokkal, amelyeket az emberek vérnek gondolnak.

Már az 1800-as években komoly hitelességi vizsgálatokat végeztek ezzel kapcsolatban.

Próbabábut és szintetikus vért használva bebizonyították, hogy a sebek mintázata nem követheti a keresztre feszítés T-alakját.

A radiokarbonos módszer szerint a középkorból származik a torinói lepel. Vagyis a tudósok szerint a történelmi szövetet a középkorban hamisították.

Említésre méltó, hogy a radiokarbonos kormeghatározási módszert Williard Libby fejlesztette ki 1949-ben, aki 11 évvel később meg is kapta érte a kémiai Nobel-díját. Ezt a módszert elsősorban régészetben használják. A C14 szén radioaktív izotópja és a stabil C12 és C13 izotópja közötti arány mérésén alapul. A módszert világszerte alkalmazzák.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!