Botrányos dolgok derültek ki a kis mackók gyártásáról!

Szó szerit éhbérért dolgoznak azok a munkások ráadásul borzalmas körülmények közt akik a Haribo közkedvelt finomságaihoz készítik az alapanyagot, de az állatokról még nem is beszéltünk!

A német ARD televízió 45 perces dokumentum fimet készített arról, hogy milyen körülmények uralkodnak az finom gumimacik elkészülése mögött. A stáb két helyet kereset fel: Brazíliában és Németországban, ahonnan az alapanyagokat vásárolja a Haribo.

Borzalmas körülmények közt éhbérért dolgoztatják a munkásokat, ezen felül az édesség előállításához szükséges élőlényeket is sanyarú sorsban tartják. Felháborító, hogy a HAribó eddig nem foglalkozott azzal, hogy olyan gazdaságokból vásároljanak alapanyagokat ahol az állatokat, tisztességesen bánnak. Persze miért is foglalkoztatná a kérdés annyira, ha Brazíliáról beszélünk, távol a vásárlóktól…

A gyártás egy részét azért végzik a Dél-Amerikai országban, mert ott őshonos az a fafajta, ami karnaubaviaszt termel. Így az ország legszegényebb részébe települt cég számára magas profittal ki tudják használni az átszámítva körülbelül 400 forintért embertelen körülmények között foglalkoztatott munkásokat. Az erdőben fákból viaszt kisajtoló munkások alig kapnak tiszta vizet, éjszakánként is dolgoznak. Aludni sokszor az erdőben vagy kamionokban tudnak, ráadásul mellékhelységek híján dolgukat az erdőben végezhetik el.

Németországból az állati eredetű hozzávalók érkeznek a macik elkészítéséhez, amiket a Haribo a Gelita zselatingyártással foglalkozó cégtől szerez be. Persze a brazíliai körülmények sem voltak fényesek, de ami mégiscsak igazán megdöbbentő az az, hogy az Európai Unió egyik legfejlettebb és leggazdagabb államában gyomorforgató körülmények között tartanak emberi fogyasztásra tartott haszonállatokat. A stáb beszámolója szerint ottjártakor az említett cég sertéstelepén a disznók elhullott társaikat kerülgették, saját ürülékükben feküdtek és testeiket nyílt sebek borították.

A dokumentumfilm a Haribot is megdöbbentette, ami azonnali vizsgálatot rendelt el és mindent megtesznek, hogy megszüntessék ezeket a körülményeket.

Forrás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!