Komoly gyomorproblémákat okozhat

Sok helyen kiemelten tüntetik fel az élelmiszereken, hogy azok hagyományos répacukor helyett fruktózt az az gyümölcscukrot tartalmaznak. Úgy gondoljuk így hogy azok valamiért egészségesebbek, de az az igazság, hogy ebből sem szabadna napi 50 grammnál többet fogyasztanunk!

A fruktóz egy egyszerű cukornak besorolható szénhidrát. Ha megfelelően táplálkozunk nagyjából 10 gramm gyümölcscukrot viszünk be szervezetünkben, zöldség és gyümölcs elfogyasztásával, ezt a mennyiséget hozzávetőlegesen 400 gramm tartalmazza. Ám Magyarország lakosságának nagyjából a fele 50 grammnál is többet fogyaszt naponta. Nem azt jelenti, hogy napi több kiló gyümölcsöt eszik, hanem az élelmiszerekben sok helyen használnak fruktózt, hogy egészségesebbnek tüntessék fel a terméket.

 

Ezekben az ennivalókban van fruktóz

 

A fruktózt manapság a répacukor helyett számos élelmiszeripari termék édesítésére használják. Megtalálható a süteményekben, kekszekben, müzlikben, müzliszeletekben, reggelizőpelyhekben, üdítőitalokban, csökkentett szénhidráttartalmú termékekben. Az élelmiszerek egyrészt glükóz-fruktóz szirupként vagy izocukorként tartalmazzák. A fruktózt olyan készítményeknél is alkalmazzák, ahol a cukor tömege nélkülözhetetlen, mint például piskótákban, lekvárokban és csokoládékban.


Felléphet fruktóz-malabszorpció is

A fruktóz-malabszorpció egy emésztési zavar, amely az esetek zömében átmenetileg áll fenn. A fruktóz felszívódása normálisan a vékonybélből történik, az emésztési zavarban azonban a fel nem szívódott gyümölcscukor továbbhalad a vastagbélbe, ahol a baktériumok használják fel. A vastagbélben található baktériumok rövid szénláncú zsírsavakat és hangyasavat szintetizálnak, amelyek a bélnyálkahártyát irritálhatják és gyulladást okozhatnak. Emellett még gázok is képződnek.

Forrás: femina.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!