A hajunk természetes része a testünknek, amit igazán csak akkor veszünk észre, ha elkezd hullani és eltűnik. A hiánya már sokkal fájóbb mind a nőknek, mind a férfiaknak. De vajon mennyi hajunk van és mit lehet róla tudni?

100-150.000 szál van a fejünkön

Egy egészséges ember fején általában 100 ezer hajszál található: a szőkéknek van a legtöbb 150.000 szál, a sötét hajúaknak olyan 100 ezer szál körül és a vöröseknek csupán 85 ezer. Ezt ellensúlyozandó nekik van a legerősebb és legvastagabb szálú hajuk.

 

A hajszálaink 7 évig élnek

A bűvös hetes itt is a megújulás száma, a haj, illetve a szőrszálak élettartama ugyanis nagyjából 7 év. A növekedési fázis a férfiaknál 2-4, a nőknél 4-6 évig tart. 2-4 hetes átmeneti időszak után a hajszál - úgymond - még 3-4 hónapot tölt a fejen, majd kihullik, hogy helyet csináljon az új hajszálnak.

Léteznek alvó hajtüszők!

Egy hajtüsző egymás után 15-20 hajszálat tud növeszteni, ami azt jelenti, hogy idősebb korunkban a hajhagymáink is kimerülnek, egyes elméletek szerint 90-100 éves korunk környékére szinte teljesen kopasznak kellene lennünk - ez azonban azért nincs mindig így, mert a fejbőrünkben is van néhány 'alvó' szőrtüsző, amelyek később aktiválódnak.

 

Káros a napi hajmosás!

A mai modern korban igencsak messze kerültünk a rokokó hajkölteményektől, amikor a hajmosás helyett inkább vakarópálcikákat használtak, a szakemberek szerint manapság viszont átestünk a ló másik oldalára. Sokan naponta mosnak hajat, ami a hajszálak károsodásához és a fejbőr normál higiéniájának felborulásához vezet. A legtöbb hajproblémát sok fodrász a napi hajmosásnak tudja be.

Sok-sok méter a világ leghosszabb haja

A hivatalos világrekordot egy Xie Qiuping nevű kínai tartja, aki 2004-ben állított fel rekordot 5 és fél méteres hajával. Xie egy sajtónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy 31 éven át növesztette a haját, mire elérte az öt és fél méteres hosszúságot. Bár hivatalosan nem ismerték el, a sajtóban már elvette elsőségét egy afroamerikai hölgy, aki 17 méteresre növesztette hajkoronáját, ami így már csaknem 20 kg-ot nyom.

 

Az emberi hajszál 3 kg-ot bír el

Az emberi hajszál igen strapabíró anyag, önmagában 3 kg-os súlyt is elbír. ha összefonjuk és kötelet készítünk belőle, akkor bizony ennek sokszorosát is ráfüggeszthetjük. A hajhagymáink is jelentős terhelést kibírnak, gondoljunk csak a cirkuszi akrobatákra, akik gyakran a saját súlyukat is a varkocsukkal tartják.

 

Napi 50-100 szál haj kihullása még normális

A szakemberek szerint naponta 50-100 hajszál kihullása még normálisnak tekinthető, ugyanakkor e felett valamilyen kóros folyamatot jelezhet. A hajhullást leggyakrabban az évszakok, a nem megfelelő hajápolás, a terhesség, a menopauza és a diéták okozzák, de érdemes vele szakemberhez fordulni, ugyanis betegség is állhat a háttérben.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!