És még a csontjait is erősíti.

A banán hajra, bőrre és egészségre gyakorolt jótékony hatása 39 pontban. A banán kivételesen egészséges és számtalan pozitív módon hat az egészségre. Ez a sokoldalú növény olyan tápanyagokat tartalmaz, mint az A-, B-, C-, E-vitamin, és olyan ásványi anyagokat, mint a kálium, cink, vas és mangán. A banán fogyasztásával ezek az anyagok a szervezetbe jutva segítik az egészség fenntartását, míg a gyümölcs külső használata jó hatással van a hajra és a bőrre.

 

A banán egészségre gyakorolt jótékony hatása:

1. Azonnal feltölt energiával:

A természetes cukrokat a banán azonnal energiává alakítja; ez az egyik oka, hogy a sportolók gyakran fogyasztják szünetekben. A banán kiváló reggeli gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, mivel a szervezetet az egész nap folyamán energiával látja el.

 

2. Szabályozza a vérnyomást:

A kutatási eredmények arra utalnak, hogy a kálium szabályozza a magas vérnyomást, illetve a kalcium, kálium és magnézium fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást. A banán gazdag káliumban, kalciumban és magnéziumban, így megfelelő választás lehet azoknak, akik figyelni szeretnének a vérnyomásukra.

 

3. Csökkenti a koleszterin-szintet:

A banánban található pektin csökkenti a koleszterin-szintet. A kutatók szerint az olyan vízben oldódó rostok, mint a pektin, pszillium és béta-glükán, csökkentik a „rossz” koleszterin mennyiségét a szervezetben, viszont a „jó” koleszterin szintjét nem befolyásolják.

 

4. Hozzájárul a vese egészségéhez:

Mivel a banán gazdagon tartalmaz káliumot, rendszeresen, de mértékkel fogyasztva segít az egészséges vese fenntartásában. Kutatások szerint a banánban sok antioxidáns fenolos vegyület található, amik káposztával és gyökérzöldségekkel együtt fogyasztva védik a vesét.

 

5. A banán fejleszti az idegfunkciókat és fokozza az agy aktivitását:

A banán gazdag B-vitamin forrás, ezért jó hatással van az idegi funkciókra, a kálium pedig a szellemi képesség fenntartásáért felel, és fokozza a tanulási képességet.

 

6. Csökkenti az agyvérzés kockázatát:

A kutatások arra utalnak, hogy a banán napi rendszeres fogyasztása csökkenti az agyvérzés kockázatát, mivel sok káliumot tartalmaz.

 

7. A banán csökkenti a rák kockázatát:

Mivel sok antioxidáns és rost található benne, a banán csökkenti a különböző típusú rákok megjelenésének kockázatát, kifejezetten a béldaganatok és –rák megjelenését.

 

8. Segít az egészséges csontok felépítésében:

A banánban lévő probiotikum megköti a szervezetben található kalciumot, ezért hozzájárul az erősebb csontok felépítéséhez.

 

9. A banán fokozza az emésztést:

A banán gazdag egy olyan anyagban, amelyet oligofruktóznak neveznek, és amely egyfajta probiotikum. Fokozza a vastagbélben található „jó” baktériumok növekedését és aktivitását, és olyan enzimeket hoz létre, amelyek elnyelik a tápanyagokat, így fokozza az emésztést és meggátolja, hogy a „káros” baktériumok kárt tegyenek a szervezetben.

 

10. A banán kitűnő a gyomorfekély ellen:

Bizonyos anyagok, amelyek a banánban találhatóak, serkentőleg hatnak azokra a sejtekre, melyek a gyomor nyálkahártyáját alkotják. Ez segít egy vastagabb védőnyálka létrehozásában a gyomorsav ellen. Egy másik anyag, a proteáz-gátló pedig segít megszabadulni azoktól a gyomorban lévő baktériumoktól, amelyek a gyomorfekély kialakulásáért felelősek, így védve a gyomrot a károsodástól.

 

11. A banán hozzájárul a hasmenés megszüntetéséhez:

A nyers banánnal hatásosan kezelhetó a hasmenés, illetve segít a folyadékegyensúly szabályozásában, a szervezetben.

 

12. A banán enyhíti a szorulást:

A banánban található pektin enyhíti a szorulást és fokozza a bélműködést.

 

13. A banán jó hatással van a bélbolyhokra:

Mivel a banán fokozza a bélmozgást, ezért a bélbolyhokra is jó hatással van.

 

14. A banánnal kezelhető a vérszegénység:

A banán jó a vérszegénységgel küzdőknek, mivel magas vastartalma miatt szabályozza a szervezet hemoglobin-szintjét.

 

15. A banán enyhíti a gyomorégést:

A banánban lévő antacid anyag azonnal enyhíti a gyomorégést.

 

16. A banánnal megelőzhetőek az allergiák:

A banánban található „jó” aminosavak felveszik a harcot az allergiákkal szemben.

 

17. A banán csökkenti a dohányzási kényszert:

A banánban lévő B6-, B12-vitamin, a magnézium és a kálium segít megszabadulni a nikotinfüggőségtől.

 

18. A banán segít a másnaposság elmulasztásában:

A mézzel és joghurttal kevert banán elmulasztja a másnaposságot.

 

19. A banán fokozza a súlynövekedést:

A banán és tej keveréke segít a hízásban. A banán szükséges természetes cukrokkal látja el a szervezetet, míg a tej proteint biztosít.

 

20. A banán segít a fogyásban:

A banán sok rostot tartalmaz és kevés zsírt, illetve könnyen emészthető. 100 gramm banán megközelítőleg 90 kalóriát tartalmaz, illetve olyan tápanyagokat, amik létfontosságúak a szervezet számára.

 

21. A banán meggátolja az álmatlanság kialakulását:

A banán gazdag a triptofánnak nevezett aminosavban. Ez az anyag felelős a melatonin (alvásért felelős hormon) termeléséért, amely előidézi az alvást. Alvás előtt néhány órával fogyasszon banánr, így biztosíthatja a nyugodt alvást.

 

22. A banán lelohasztja a szúnyogcsípést:

A viszkető és duzzadt szúnyogcsípések enyhíthetők azzal, ha egy kis banánt dörzsölünk rájuk.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!