Nagyon hiányolnánk őket!

A klímaváltozás ma már nem kérdés létező jelenség! Bár még sokan tagadják rengeteg látható jele van. E mellett a környezetszennyezés hatalmas problémát jelent az emberiségnek. Viszont arra nem gondolnak sokan, hogy ezek miatt rengeteg étel is eltűnhet az asztalunkról. Ezekből mutatunk most hetet ami nagyon hiányozna!

Avokádó

Fél kiló avokádó megtermeléséhez több mint 275 liter vízre van szükség - ez két átlagos avokádót jelent. Ennyi vizet használunk egy egész heti zuhanyzás során. A kaliforniai avokádó nagy részét már így is sivatagos környezetben termelik meg, s a szárazság növekedésével a öntözött vízmennyiséget is növelni kell: ez pedig már nem lesz gazdaságos.


Csicseriborsó

Ha a csicseriborsó eltűnik, humuszt sem lesz miből csinálni. Majd 300 liter víz kell egy bő maréknyi csicseriborsó felneveléséhez. A termelőországokat egyre inkább sújtó vízhiány, a növekvő szárazság már így is 40-50 százalékkal vetette vissza egyes számítások szerint a csicseritermesztést, azért ha így folytatódik, el fog tűnni a polcokról.


Kávé

A világ kávétermelésének 70 %-a egyszerűen eltűnik 2080-ra. A legtöbb és legjobb minőségű kávé Arabica-kávéból készül, amik 17-21 fokos átlaghőmérsékleten érnek be a legszebben. Ahogy a levegő melegszik, úgy fognak egyre gyorsabban beérni a növények, ami hatással lesz a kávé ízére is. A hőmérséklet emelkedésével fordított arányosan csökken majd a kávé minősége és hozama.


Hal

Ha így növekszik az emberiség, és nem szabályozza a halfogyasztását, 2048-ra az utolsó halak is eltűnhetnek az óceánokból. Semmi kétségünk ne legyen, az esztelen túlhalászat, a rablóhalászat, az ipari méretű halfogás az oka ennek. Olyan óriási hálókkal sepernek végig a tengereken, hogy még a tiltott fajokat is kifogják. A kataklizma pedig láncreakcióként fog végigsöpörni a vizeinken: az eltűnő halfajok felbillentik az ökoszisztémát, a tengeri élet egyre sérülékenyebb lesz a szennyeződésekre és mérgekre, míg a folyamat elképesztően felgyorsul a kipusztulásig.


Mogyoró

A pesszimista számítások szerint 2030-ra eltűnik a mogyoró. Ahogy a szaknyelv tartja, a mogyoró nagyon nyűgös növény. Öt hónap stabil meleg jó idő kell neki 50-80 mm-es esővel. Nincs elég meleg? Nem fognak csírázni a magok. Túl sok eső? A növények bepenészesednek, ehetetlen lesz a mogyoró. A rendszeressé váló hőhullámok és aszályok már egész mogyoró-ültetvényeket pusztítottak ki Amerika déli államaiban. Szóval ha nem is pusztul ki, de luxuscikké fog válni.


Juharszirup

A juharfáknak nagyon speckó és stabil időjárási körülményekre van szükségük - ezt a klímaváltozás miatt már nem kapják meg. A juharszirupot leginkább a globális felmelegedés veszélyezteti, a szirup-képződés egyre korábban és korábban kezdődik. Ráadásul a melegebb nyarak és a szárazság éppen hogy rosszat tesz a juharfáknak, azok ugyanis a fagyos teleket és a lágy tavaszt kedvelik leginkább.

Csokoládé

A képlet egyszerű: jelenleg több csokit eszünk gyorsabban, minthogy elő lehetne állítani. Jelenleg évente 70.000 tonnával több kakaót fogyasztunk, de ez 2020-ra egymillióra is növekedhet! Miközben a fogyasztás nő, a világ termelésének 70 százalékát adó Nyugat-Afrika emelkedő hőmérséklettől és egyre kevesebb víztől szenved, ami már most érzékelhető az ültetvényeken is. És ha mindez nem lenne elég, egy gombabetegség évről-évre nagyobb területen terjed el és zabálja fel a kakaóbabokat, egész terméshozamokat pusztítva el.

nuus.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!