Kutatások tucatjai igazolják jótékony hatásaikat.

A hazai orvosoktól nagyon sokszor hallottuk azt, hogy túlságosan fűszeres ételeket fogyasztunk amiknek nincs jó hatása. Honnan is származnak ezek a fűszerek? Ázsiából, ahol sokkal fűszeresebben étkeznek mint nálunk ennek ellenére jóval alacsonyabb pl a rák előfordulása vagy bármilyen emésztőrendszerei megbetegedésé.
Az a baj, hogy itthon a fűszerekkel nyomjuk el az ételek zsíros ízét, ami miatt a köztudatban a fűszerek nem tűnnek fel jó fényben! Ám egyre több kutatás bizonyítja ezek jótékony hatásait, mutatunk is 10 fűszert ami elősegítheti nem csak a rákból, de rengeteg betegségből való gyógyulást!

A csípős paprikában található kapszaicin az egyik legerősebb apoptózist elősegítő hatóanyag. A csípős ételekkel azonban vigyázni kell, nagy mennyiségben fogyasztva károsak lehetnek az emésztőrendszerre.

 

A kurkumának szintén gyulladáscsökkentő hatása van, elősegíti az apoptózist, erősíti az immunrendszert.

 

A szív fűszereként emlegetett kardamom is gazdag gyulladáscsökkentő, rákellenes hatóanyagokban.

 

 

A szegfűszeg rengeteg bioaktív anyagot tartalmaz, és bár még sok kutatásra van szükség, valószínűsítik, hogy a jövőben komoly szerepet kaphat az emésztőrendszeri rák elleni küzdelemben.

 

A kapornak kiemelt szerepe van a szervezet méregtelenítésében, illetve a rákos folyamatokhoz vezető szabad gyökök elleni küzdelemben.

 

A sáfránynak is kiemelt szerepe lehet kutatások szerint az apoptózisban, a tumorok növekedésének meggátolásában.

 

A gyömbér a benne található gingerol nevű hatóanyagnak köszönhetően segíti elő az apoptózist.

 

A kömény a rákos megbetegedések típusainak széles körétől védhet, korántsem csak az emésztőrendszerre van hatással.

 

A fahéj főként az emésztőrendszeri rákos folyamatok ellen lehet hatékony, képes például csökkenteni a gyomorrákért is felelős Helicobacter pylori nevű baktérium mennyiségét.

 

A koriander szintén az egyik legerősebb antioxidáns, immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatású fűszer.

Forrás: Femina.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!